Madárgyűrűzési beszámoló Fonyódról

Előre megfontolt – fotózási szándékkal október 6-án madárgyűrűzésen vehettem részt a Fonyódi Múzeum szervezésében. Gyerekek és felnőttek várták kíváncsian az eseményt.

Madárgyűrűzés Fonyód (fotó:Réber Anikó)


A Magyar Madártani Egyesület munkatársai a Múzeum melletti erdős területen kifeszítették a hálót. Amíg reménykedtünk, hogy lesz "modell" a gyűrűzéshez, megmutatták a különböző méretű gyűrűket, a szerszámokat, illetve elmondták – bemutatták azt a füzetet, amibe a hálóba keveredett madarak adatai kerülnek.


Madárgyűrűzési ismeretek átadása
(Fotó: Réber Anikó)


Fél óra múlva visszamentünk a hálóhoz, és egy énekes rigót és egy füzikét találtunk foglyul esve.

Hálóba tévedt füzike (fotó:Réber Anikó)
Hálóba tévedt füzike
(Fotó: Réber Anikó)


A megszeppent jószágok egy-egy vászonzsákba kerültek. Komoly egészségügyi vizsgálat következett – súlymérés és szárnymérés. Az is a füzetbe került, hogy mennyire izmosak és mennyi zsírtartalékuk van a télre és a költözésre. Mindkét tollas barátunk megkapta a bal lábára a méretre szabott gyűrűjét, aminek azonosítója szintén feljegyzésre került.


Gyűrűző értő kezei között egy kék cinege
(Fotó: Réber Anikó)


A búcsú előtt még néhány simogatást is el kellett tűrniük, aztán vidám csicsergéssel és nagyon gyorsan eltűntek az erdőben.
Ismét a kifeszített hálóhoz mentünk, és meglepetésünkre egy cinege csapat 18 tagját találtuk a hálóban. Volt a csapatban barátcinege, kék cinege, őszapó és széncinege. 18 zsákkal tértünk vissza a gyűrűző asztalhoz. A kék cinegék igen harcosak voltak – mindenképpen szabadulni szerettek volna. Az egyik őszapó kicsit borzasan került elő a zsákból, ezért egy kis tolligazítást is kapott, hogy csinosabb legyen a fényképen. Végül az egész csapat visszanyerte szabadságát, és a közeli fákon összegyűlve megbeszélhették az átélt kalandot.    


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


.

Réber Anikó
A felső kis képen a fonyódi madárgyűrűzés látható
(Fotó: Réber Anikó)


Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársat keres adatbázis kezlő munkakör betöltésére, napi 4 órás munkaviszonyban.

Minden év júniusának közepén, az MME munkatársai  felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk ma már, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak. Néhány évvel ezelőtt a tápió-vidéki madarászoknak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy a gólyagyűrűzésekre hívjuk meg az érdeklődőket, akik így...

Eleven nevű szalakótánk még 2016-ban kapott színes gyűrűt Apaj térségében, de a „ A szalakótavédelem a Kárpát-medencében” elnevezésű LIFE projekt keretében egy műholdas jeladót is kapott „ajándékba” az MME projekt munkatársaitól