Madármegfigyelő Napok hazai eredményei

Október 2-3-án 30 európai országban több ezer érdeklődő vett részt a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok eseményein. Hazánk a helyszínek számát tekintve az első, a résztvevők és a látott madarak számát nézve a második helyen végzett.

Az első öt helyezett Európában:

Helyszínek száma
1. Magyarország
2. Lettország
3. Spanyolország
4. Lengyelország
5. Litvánia

Résztvevők száma
1. Svájc
2. Magyarország
3. Bulgária
4. Litvánia
5. Olaszország

Látott madarak száma:
1. Románia
2. Magyarország
3. Hollandia
4. Svájc
5. Litvánia

Érdekes megfigyelések Magyarországon:
A Dinnyésen meggyűrűzött parti pityer e faj első hazai előfordulása (a Nomenclator Bizottság még nem hitelesítette).
A hétvégén vándorfüzikét is gyűrűztek, ami szintén ritkaságnak számít.

Október 2-3-án 30 európai országban több ezer érdeklődő vett részt a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok eseményein. Az egyik legnagyobb európai természetvédelmi rendezvényt a madárvédők világszervezete, a BirdLife International kezdeményezésére szervezik meg, immár 13 éve.
A Madármegfigyelő Napokat az őszi madárvonulás időszakának közepén, minden október első hétvégéjén rendezik. Az idén az európai koordinátor szerepét a Bolgár Madártani Egyesület (BirdLife Bulgaria, BSPB) vállalta.

A rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára, növelje e tevékenységek társadalmi támogatottságát.

Az első gyorsjelentések alapján Európában 922 helyszínen, 17 177 résztvevő összesen 2 384 401 madarat észlelt.
A Madármegfigyelő Nap eseményei több helyen kiemelt madárvédelmi területeken (pl. Fontos Madárélőhely, illetve tervezett Natura 2000 terület) zajlottak.

A rendezvény során lényeges szempont volt, hogy felhívjuk a figyelmet az Európai Unió első természetvédelmi irányelvére, a 25 évvel ezelőtt elfogadott madárvédelmi irányelvre (769/409/EGK), amely a vadon élő madarakra, azok tojásaira, fészkeire, élőhelyeire vonatkozó védelmet, kezelést és kontrollt szabályozza. Az Európai Unió területén az összes vadon élő, természetes előfordulású madárfaj a hatálya alá tartozik.
A napokban a folyamatosan beérkező adatok alapján az eredmények változhatnak, ezért a honlapunkon ezt a hírt folyamatosan frissíteni fogjuk.
Tekintse meg az eseményen készült képeket a galériában!


További információ:
Adatok Magyarországról | A nemzetközi esemény eredménye | BirdLife Inetrnational | BirdLife Bulgaria

Kapcsolódó hírek

Közönséges késeidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Viszonylag nagytermetű denevérfaj, egy kifejlett állat súlya akár 25 gramm is lehet. Elterjedési területe a mérsékelt égövi Európa, illetve a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, ahol több alfaját is leírták már.

Torzonborz madár párosító játék

Köszönjük Szert-Szabó Dorottyának, és kedves márkájának, a Torzonborznak, hogy csatlakozik a Gondoskodó Termék programunkhoz!

Tojó fehérhátú fakopáncs

A fehérhátú fakopáncs minden tekintetben a legérdekesebb harkály fajunk. A Harkályvédelmi Szakosztály a faj országos felmérést tűzte ki célul a 2021-22-es években. Az alábbiakban a 2021-es felmérés eredményeit mutatjuk be.