Madármegfigyelő Napok hazai eredményei

Október 2-3-án 30 európai országban több ezer érdeklődő vett részt a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok eseményein. Hazánk a helyszínek számát tekintve az első, a résztvevők és a látott madarak számát nézve a második helyen végzett.

Az első öt helyezett Európában:

Helyszínek száma
1. Magyarország
2. Lettország
3. Spanyolország
4. Lengyelország
5. Litvánia

Résztvevők száma
1. Svájc
2. Magyarország
3. Bulgária
4. Litvánia
5. Olaszország

Látott madarak száma:
1. Románia
2. Magyarország
3. Hollandia
4. Svájc
5. Litvánia

Érdekes megfigyelések Magyarországon:
A Dinnyésen meggyűrűzött parti pityer e faj első hazai előfordulása (a Nomenclator Bizottság még nem hitelesítette).
A hétvégén vándorfüzikét is gyűrűztek, ami szintén ritkaságnak számít.

Október 2-3-án 30 európai országban több ezer érdeklődő vett részt a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok eseményein. Az egyik legnagyobb európai természetvédelmi rendezvényt a madárvédők világszervezete, a BirdLife International kezdeményezésére szervezik meg, immár 13 éve.
A Madármegfigyelő Napokat az őszi madárvonulás időszakának közepén, minden október első hétvégéjén rendezik. Az idén az európai koordinátor szerepét a Bolgár Madártani Egyesület (BirdLife Bulgaria, BSPB) vállalta.

A rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára, növelje e tevékenységek társadalmi támogatottságát.

Az első gyorsjelentések alapján Európában 922 helyszínen, 17 177 résztvevő összesen 2 384 401 madarat észlelt.
A Madármegfigyelő Nap eseményei több helyen kiemelt madárvédelmi területeken (pl. Fontos Madárélőhely, illetve tervezett Natura 2000 terület) zajlottak.

A rendezvény során lényeges szempont volt, hogy felhívjuk a figyelmet az Európai Unió első természetvédelmi irányelvére, a 25 évvel ezelőtt elfogadott madárvédelmi irányelvre (769/409/EGK), amely a vadon élő madarakra, azok tojásaira, fészkeire, élőhelyeire vonatkozó védelmet, kezelést és kontrollt szabályozza. Az Európai Unió területén az összes vadon élő, természetes előfordulású madárfaj a hatálya alá tartozik.
A napokban a folyamatosan beérkező adatok alapján az eredmények változhatnak, ezért a honlapunkon ezt a hírt folyamatosan frissíteni fogjuk.
Tekintse meg az eseményen készült képeket a galériában!


További információ:
Adatok Magyarországról | A nemzetközi esemény eredménye | BirdLife Inetrnational | BirdLife Bulgaria

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.