Madármegfigyelő Napok végleges eredményei

Október 2-3-án 30 európai országban több ezer érdeklődő vett részt a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok eseményein. Az egyik legnagyobb európai természetvédelmi rendezvényt a madárvédők világszervezete, a BirdLife International kezdeményezésére szervezik meg, immár 13 éve.

A Madármegfigyelő Napokat az őszi madárvonulás időszakának közepén, minden október első hétvégéjén rendezik. Az idén az európai koordinátor szerepét a Bolgár Madártani Egyesület (BirdLife Bulgaria, BSPB) vállalta. A program hazai szervezője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A rendezvény célja az volt, hegy felhívja a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára, növelje e tevékenységek társadalmi támogatottságát.

Harminc országban, 1000 helyszínen, 18 724 résztvevő 3 478 992 madarat észlelt. Ez a rendezvény egyben verseny is volt az országok között. Az első három helyezett Európában:
Helyszínek száma
1. Magyarország (146 )
2. Lettország (125)
3. Spanyolország (108)

Résztvevők száma
1. Svájc (4922)
2. Magyarország (3430)
3. Bulgária (2070)

Látott madarak száma
1. Svédország (957 520)
2. Románia (552 503)
3. Magyarország (479 956)

Ez a szép eredmény elsősorban az önkénteseknek köszönhető. Ezúton is szeretnénk megköszönni a munkájukat!

A nemzetközi összesítés lezárása után az MME még kapott adatokat, melyeket rögzítettünk. Ezek a mellékelt táblázatban megyei elosztásban láthatók.


További információ:
Adatok Magyarországról | BirdLife Inernational

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.