Madármegfigyelő Napok végleges eredményei

Október 2-3-án 30 európai országban több ezer érdeklődő vett részt a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok eseményein. Az egyik legnagyobb európai természetvédelmi rendezvényt a madárvédők világszervezete, a BirdLife International kezdeményezésére szervezik meg, immár 13 éve.

A Madármegfigyelő Napokat az őszi madárvonulás időszakának közepén, minden október első hétvégéjén rendezik. Az idén az európai koordinátor szerepét a Bolgár Madártani Egyesület (BirdLife Bulgaria, BSPB) vállalta. A program hazai szervezője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A rendezvény célja az volt, hegy felhívja a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára, növelje e tevékenységek társadalmi támogatottságát.

Harminc országban, 1000 helyszínen, 18 724 résztvevő 3 478 992 madarat észlelt. Ez a rendezvény egyben verseny is volt az országok között. Az első három helyezett Európában:
Helyszínek száma
1. Magyarország (146 )
2. Lettország (125)
3. Spanyolország (108)

Résztvevők száma
1. Svájc (4922)
2. Magyarország (3430)
3. Bulgária (2070)

Látott madarak száma
1. Svédország (957 520)
2. Románia (552 503)
3. Magyarország (479 956)

Ez a szép eredmény elsősorban az önkénteseknek köszönhető. Ezúton is szeretnénk megköszönni a munkájukat!

A nemzetközi összesítés lezárása után az MME még kapott adatokat, melyeket rögzítettünk. Ezek a mellékelt táblázatban megyei elosztásban láthatók.


További információ:
Adatok Magyarországról | BirdLife Inernational

Kapcsolódó hírek

Vadlúdcsapatba beszálló vörösnyakú lúd a Hortobágyon (fotó: ifj. Oláh János)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) idén novemberben – ebben a hónapban tartózkodik a legtöbb fokozottan védett vadlúd hazánkban – is megszervezte az országos vadlúdszinkront, melyhez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) számos önkéntese is csatlakozott.

Közönséges késeidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Viszonylag nagytermetű denevérfaj, egy kifejlett állat súlya akár 25 gramm is lehet. Elterjedési területe a mérsékelt égövi Európa, illetve a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, ahol több alfaját is leírták már.

Torzonborz madár párosító játék

Köszönjük Szert-Szabó Dorottyának, és kedves márkájának, a Torzonborznak, hogy csatlakozik a Gondoskodó Termék programunkhoz!