Madármegfigyelő Napok végleges eredményei

Október 2-3-án 30 európai országban több ezer érdeklődő vett részt a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok eseményein. Az egyik legnagyobb európai természetvédelmi rendezvényt a madárvédők világszervezete, a BirdLife International kezdeményezésére szervezik meg, immár 13 éve.

A Madármegfigyelő Napokat az őszi madárvonulás időszakának közepén, minden október első hétvégéjén rendezik. Az idén az európai koordinátor szerepét a Bolgár Madártani Egyesület (BirdLife Bulgaria, BSPB) vállalta. A program hazai szervezője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A rendezvény célja az volt, hegy felhívja a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára, növelje e tevékenységek társadalmi támogatottságát.

Harminc országban, 1000 helyszínen, 18 724 résztvevő 3 478 992 madarat észlelt. Ez a rendezvény egyben verseny is volt az országok között. Az első három helyezett Európában:
Helyszínek száma
1. Magyarország (146 )
2. Lettország (125)
3. Spanyolország (108)

Résztvevők száma
1. Svájc (4922)
2. Magyarország (3430)
3. Bulgária (2070)

Látott madarak száma
1. Svédország (957 520)
2. Románia (552 503)
3. Magyarország (479 956)

Ez a szép eredmény elsősorban az önkénteseknek köszönhető. Ezúton is szeretnénk megköszönni a munkájukat!

A nemzetközi összesítés lezárása után az MME még kapott adatokat, melyeket rögzítettünk. Ezek a mellékelt táblázatban megyei elosztásban láthatók.


További információ:
Adatok Magyarországról | BirdLife Inernational

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.