Madármegfigyelő Napok végleges eredményei

Október 2-3-án 30 európai országban több ezer érdeklődő vett részt a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok eseményein. Az egyik legnagyobb európai természetvédelmi rendezvényt a madárvédők világszervezete, a BirdLife International kezdeményezésére szervezik meg, immár 13 éve.

A Madármegfigyelő Napokat az őszi madárvonulás időszakának közepén, minden október első hétvégéjén rendezik. Az idén az európai koordinátor szerepét a Bolgár Madártani Egyesület (BirdLife Bulgaria, BSPB) vállalta. A program hazai szervezője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A rendezvény célja az volt, hegy felhívja a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára, növelje e tevékenységek társadalmi támogatottságát.

Harminc országban, 1000 helyszínen, 18 724 résztvevő 3 478 992 madarat észlelt. Ez a rendezvény egyben verseny is volt az országok között. Az első három helyezett Európában:
Helyszínek száma
1. Magyarország (146 )
2. Lettország (125)
3. Spanyolország (108)

Résztvevők száma
1. Svájc (4922)
2. Magyarország (3430)
3. Bulgária (2070)

Látott madarak száma
1. Svédország (957 520)
2. Románia (552 503)
3. Magyarország (479 956)

Ez a szép eredmény elsősorban az önkénteseknek köszönhető. Ezúton is szeretnénk megköszönni a munkájukat!

A nemzetközi összesítés lezárása után az MME még kapott adatokat, melyeket rögzítettünk. Ezek a mellékelt táblázatban megyei elosztásban láthatók.


További információ:
Adatok Magyarországról | BirdLife Inernational

Kapcsolódó hírek

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország levelet intézett Nagy István agrárminiszterhez és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez a vagyontörvény módosítása ügyében.