Madármegfigyelő túra a Rakaca-víztározónál

2012. november 10-én helyi csoportunk madármegfigyelő túrát szervezett a Rakaca-víztározóhoz. Az edelényi Szent Miklós Görög Katolikus Általános Iskola 7-8. osztályosaival és más érdeklődőkkel együtt 45-en indultunk útnak.

Madármegfigyelők csapata (Fotó: Farkas Emese)


A reggeli köd olyan makacsul tartotta magát, hogy kétséges volt, fogunk-e látni valamit a tavon. A megfigyelésre alkalmas partszakaszhoz vezető úton ezért igyekeztünk minél több, madarakkal kapcsolatos érdekességgel megismertetni a résztvevőket. Az út menti cserjés bozót gazdagon kínálta színes bogyóit, így bemutathattuk a madarak kedvelt táplálékait jelentő terméseket. Ezek most is vonzották az énekesmadarakat, leginkább a cinegefajokat, amelyeket távcsővel is megfigyelhettünk, de a hangjuk elárulta, hogy citromsármány, süvöltő, csíz, sárgafejű királyka is rejtőzik a bozótban. Az egyik fán szajkó pózolt a távcsövek kereszttüzében, egy másikon hegyi fakusz bújócskázott velünk, odébb egy csapat fenyőrigó röppent át előttünk. Néhány elektromos oszlop mellett elhaladva elmagyaráztuk, miért lehetnek veszélyesek bizonyos oszlopok a ragadozómadarakra.
Mire elértük tervezett megfigyelőállásunkat egy tóparti stégnél, a köd lassan feloszlott, és felállíthattuk teleszkópjainkat.


Madármegfigyelés teleszkóppal a Rakaca-víztározónál (Fotó: Farkas Emese)
Teleszkópos madármegfigyelés a Rakaca-víztározónál
(Fotó: Farkas Emese)


A tó közepén búbos vöcskök úsztak, a túlparton nagy kócsagok és szürke gémek álldogáltak, kis csapatokban récék pihentek. Mintegy félórás távcsöves és teleszkópos megfigyelés után visszaindultunk a kiindulási helyre. Az iskolásoktól elbúcsúzva már csak kis létszámú csapat folytatta tovább a túrát a tó másik oldalán. Több helyen megálltunk, s egy kisebb öbölnél a tőkés récék sokaságában csörgő récéket és nagy örömünkre egy örvös bukót is sikerült megfigyelnünk.
A másnap kilátogató madarászok vörösnyakú vöcsköt, sarki búvárokat, kárókatonát és kercerécéket is láttak a tavon. A Rakaca-víztározó még tartogathat meglepetéseket az idénre…
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Farkas Emese
MME Gömör-Tornai Helyi Csoport

Kapcsolódó hírek

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete állatgondozói és környezeti nevelési feladatok ellátására 1 fő teljes állású (heti 40 óra) munkatársat keres.