Madármegfigyelők hétvégje

Ezen a hétvégén kerülnek megrendezésre a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok. A madárvédők világszervezete, a BirdLife International által kezdeményezett eseményt hazánkban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálja. Az egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt az eseményen.

Bárkinek lehetősége van azonban, hogy baráti, családi körben szervezzen egy madarász kirándulást a hétvégén. Az MME munkatársai iskolai csoportok, szakkörök részére is ajánlják ezt.

Az egyesület arra kér mindenkit, hogy legalább az alábbi adatokat küldjék be vasárnap 16,00 óráig az mme@mme.hu e-mail címre, vagy közöljék az egyesület központjával az 1/275-6247-es telefonszámon: Helyszín neve, résztvevők száma, látott madarak száma. Nem baj, ha nem ismerik fel a madárfajokat, egyszerűen csak számolják meg a séta során látott madarakat.

Mindez azért fontos, mert ez az esemény a fenti kategóriák tekintetében verseny is az országok között, hazánk a program tizenkét éve alatt minden kategóriában az élmezőnyben végzett.

Az egyesület központjában az alábbi időpontokban várják az adatokat: Október 2-án, szombaton 14,00 - 19,00 óra között, október 3-án, vasárnap 10,00 - 16,00 óra között. Kérünk mindenkit, hogy minél előbb küldjék el a kért adatokat, hogy időben feldolgozásra és továbbküldésre kerüljenek az európai központba.

E-mailen küldött adatok esetében használhatják a mellékelt adatlapot. [munkatársunktól]

További információ:
Letölthető adatlap | Nemzetközi Madármegfigyelő Napok | A 2003-as esemény eredményei

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.