Madárodú és - etető építő és kihelyező verseny

A pályázat célja, hogy elősegítse minél több, szakmailag helyesen készített madárodú és -etető építését s kihelyezését, a madarak védelmét és a fiatalok kapcsolatának erősítését a természeti környezettel.

A pályázat kiírója: Budapest Főváros Önkormányzata Környezetvédelmi Bizottság A pályázók köre: fővárosi iskolák, civil szervezetek, lakosság
A pályázat tárgya: A pályázat célja, hogy elősegítse minél több, szakmailag helyesen készített madárodú és -etető építését s kihelyezését, a madarak védelmét és a fiatalok kapcsolatának erősítését a természeti környezettel. A felelőtlen emberi magatartás miatt fajok pusztultak ki. Az ember dolga, hogy segítse a körülöttünk élő állatokat, köztük tollas barátainkat, a madarakat. Elpusztított élőhelyük pótlására építsünk nekik odúkat, gondoskodjunk téli etetésükről.

Felhívjuk a budapestieket, iskolákat, civil szervezeteket, hogy kapcsolódjanak be a versenybe. A madárodúkat és etetőket szakszerűen kell elkészíteni és kihelyezni, és a későbbiekben is gondoskodni kell az etetők feltöltéséről.
Szakmai segítséget lehet kérni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől (MME), ahol szakirodalmat is tudnak ajánlani.

MME Természetbarátok Boltja és Közönségszolgálat
cím: Budapest, XIII. kerület, Katona József u. 35.
Nyitva tartás: H-P: 8-18.00, Sz:10-14 óra
telefon: 40/200-401
e-mail: info@mme.hu

Pályázat beérkezési határidő: 2005. október 15.
A pályázatnak tartalmaznia kell a tevékenység rövid leírását: kik, milyen odúkat, illetve etetőket készítettek el, milyen darabszámban, hová történt a kihelyezés, hogyan fog folytatódni az etetés.
A pályázathoz dokumentációt kell mellékelni, amelynek alapján meg lehet ítélni a tevékenységet:
- fotó vagy video felvételeket a készítésről és kihelyezésről (a fotót lehet digitálisan, CD-n is beküldeni, a video lehet VHS vagy DVD)
- térkép / helyszínrajzot (vázlatot) a kihelyezés helyéről
A pályázatban meg kell adni a pályázó nevét, elérhetoségét, telefonját, e-mail címét.

Beküldési cím:
Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal
Környezetvédelmi Ügyosztály
1052 Budapest, Városház u. 9-11.
A borítékra kérjük ráírni: "Madárodú / etető pályázat"
A pályázat elbírálásának határideje: 2005. október 20.

Díjazás:
A pályázatokat szakértő zsűri bírálja el. Az értékelésnél figyelembe veszik az elkészítés, kihelyezés szakszerűségét, a kihelyezett darabszámot. Készen vásárolt termékeknél a kihelyezés helyességét, darabszámát, a gondozás folyamatosságát tudja értékelni a zsűri. A pályázat eredményeit az elbírálást követően a www.budapest.hu honlapon lehet megtekinteni. A kiállításra beválogatott fotók készítőit levélben értesítjük.
A pályázat nyertesei 2005. október 21-én, a Földünkért Világnapon, a fotókiállítás-megnyitóján, ünnepélyes keretek között vehetik át díjukat.

Pályadíjak :
I. díj: ajándékcsomag 50 000 Ft értékben
II. díj: "madármegfigyelő vezetett túra és erdei iskolai nap", Visegrádon a Mogyoróhegyi Táborban (20 fő részére, a Pilisi Parkerdő Rt. ajándéka)
III. díj: vezetett túra a budakeszi Vadasparkban (20 fő részére, a Pilisi Parkerdő Rt. ajándéka)
További információ:

A pályázat lebonyolítója a Konkam Stúdió, tel./fax: 256-4913, mobil: 70/211-5383
Az MME javasolja a program résztvevőinek, hogy kapcsolódjanak be a Madárbarát kert programba!


További információ:
Madárbarát kert

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.