"Madárvonulás gyerekszemmel" címmel rajzpályázatot hirdet a Kiskunsági NPI

A madárvonulás délalföldi ünnepe, az I. Fehértavi Darvadozás alkalmából hirdet rajpályázatot a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A "Madárvonulás gyerekszemmel" című pályázat célja ennek a különlegesen szép természeti jelenségnek az ábrázolása.

Dravadozás logó


Nevezési határidő: 2012. október 15.

A pályázat nyilvános. Óvodás és általános iskolás korú gyerekek nevezhetnek (14 éves korig), bármilyen technikával készített képekkel. Követelmény, hogy a művek témája a madárvonuláshoz kapcsolódjon.

A rajzpályázatról bővebben itt olvashat >>

Az európai daru-népesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. A legutóbbi 6 év monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a Szegedi Fehértavon tartózkodó darvak létszáma november közepén 20-30 000-es létszámmal tetőzik. E rendkívüli természeti látványosság minél szélesebb körű megismertetésére, a természet értékeinek, valamint a természetvédelem fontosságának bemutatására tervezett, fesztivál jellegű ökoturisztikai program az I. Fehértavi Darvadozás, amelyet 2012. november 16. és 17. között rendeznek meg.

Daru (fotó: Orbán Zoltán)
Daru (fotó: Orbán Zoltán)Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.