Magányos földikutya a Hajdúságból

A Hajdúhadház melletti földikutya kolónia a legnagyobb és az egyik legkorábban ismert Magyarországon, de a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak most egy néhány kilométerre fekvő új területen sikerült bizonyítani előfordulását.

 

Földikutya (Fotó: Görföl Tamás)

A zsebkendőnyi élőhely, melyen a túrásokat 2014-ben megtalálták, kb. 10×100 méter nagyságú; egy sertéstelep és egy nádas közé beékelve maradt fenn. A helyszíni vizsgálatkor kiderült, valószínűleg csak egyetlen állat élt túl a területen, mely azonban az eddig Magyarországon fogott legnagyobb példánynak bizonyult. Annak eldöntése érdekében, hogy genetikai állománya milyen mértékben tér el a már ismert földikutya-populációk egyedeitől, szövetminta vételére is sor került.

Az élőhely (Fotó: Görföl Tamás)
Az élőhely

A méretes példány (Fotó: Görföl Tamás)
A méretes példány
(Fotók: Görföl Tamás)

A földikutyák hazánk legritkább emlősei közé tartoznak. A fokozottan védett állatok egész életükben földalatti járataikban élnek, ezért gyakorlatilag teljesen vakok. Magyarországon a legújabb kutatások szerint jelenleg három földikutyafaj (a magyar, az erdélyi és a délvidéki földikutya) fordul elő, melyek egymástól elszigetelt populációkat alkotnak az Alföldön.

Görföl Tamás, Csorba Gábor, Németh Attila, Horváth Tibor

 

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.