Magányos földikutya a Hajdúságból

A Hajdúhadház melletti földikutya kolónia a legnagyobb és az egyik legkorábban ismert Magyarországon, de a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak most egy néhány kilométerre fekvő új területen sikerült bizonyítani előfordulását.

 

Földikutya (Fotó: Görföl Tamás)

A zsebkendőnyi élőhely, melyen a túrásokat 2014-ben megtalálták, kb. 10×100 méter nagyságú; egy sertéstelep és egy nádas közé beékelve maradt fenn. A helyszíni vizsgálatkor kiderült, valószínűleg csak egyetlen állat élt túl a területen, mely azonban az eddig Magyarországon fogott legnagyobb példánynak bizonyult. Annak eldöntése érdekében, hogy genetikai állománya milyen mértékben tér el a már ismert földikutya-populációk egyedeitől, szövetminta vételére is sor került.

Az élőhely (Fotó: Görföl Tamás)
Az élőhely

A méretes példány (Fotó: Görföl Tamás)
A méretes példány
(Fotók: Görföl Tamás)

A földikutyák hazánk legritkább emlősei közé tartoznak. A fokozottan védett állatok egész életükben földalatti járataikban élnek, ezért gyakorlatilag teljesen vakok. Magyarországon a legújabb kutatások szerint jelenleg három földikutyafaj (a magyar, az erdélyi és a délvidéki földikutya) fordul elő, melyek egymástól elszigetelt populációkat alkotnak az Alföldön.

Görföl Tamás, Csorba Gábor, Németh Attila, Horváth Tibor

 

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

Madárbarát település pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.