Magyar gyűrűs fehér gólya Litvániában

Június végén egy hazai jelölésű fehér gólyát fényképeztek le Litvániában (Gediminas Eigirdas).

Magyar gyűrűs fehér gólya Litvániában (Fotó: Június végén egy hazai jelölésű fehér gólyát fényképeztek le Litvániában (Gediminas Eigirdas)

A most megfigyelt madarat a kék színű, egyedi kódos gyűrűje alapján sikerült azonosítani. Ez az első eset, hogy magyar gyűrűs fehér gólya került meg a Balti országban. A madarat fiókakorában gyűrűzték 2021. júniusban, Reszneken (Zala megye, Varga Júlia), 3 fészektestvérével együtt. Utóbbiakról ezidáig nem érkezett bejelentés.


A Litvániában megfigyelt magyar gyűrűs fehér gólya megkerülési térképre (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon az elmúlt 114 évben több mint harmincezer fehér gólyát, elsősorban gólyafiókát gyűrűztek (1908-1932 között 10597 példányt, 1933-2000 között 3846 példányt, 2001-től 16388 példányt). Ennek köszönhetően nagyon sok, ezidáig 2821 megkerülési adat gyűlt össze a Madárgyűrűzési Központban. Ezek egy része igen messziről, nyolc, kilencezer kilométerről, Dél-Afrikából érkezett, amelyek közül a legizgalmasabb a hazai madárgyűrűzés történetében az első ilyen távolsági adat, 1909-ből (ennek története a Madárgyűrűzés története oldalon megtalálható: https://www.mme.hu/a_madargyuruzes_evszazada_magyarorszagon_1908_-_1973).


Magyar gyűrűs fehér gólyák külföldi megkerülései (Madárgyűrűzési Központ)

Európa, Afrika és a Közel-Kelet számos országában kerültek meg hazai jelölésű fehér gólyák, de most először fordult elő, hogy Balti országból jelentettek vissza egy madarunkat. A hazai gyűrűzésű fehér gólyák közül ennél északabbról még nem érkezett megkerülési adat.


A Litvániában megfigyelt magyar gyűrűs fehér gólya (Fotó: Gediminas Eigirdas)

A fehér gólyát nem kell bemutatni, mindenki ismeri, a hazai táj jellegzetes madara. Hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti, de nem minden madár választja Dél-Afrikát, jelentős számban telelnek Csád, Szudán területén. A fiatal madarak jelentős része az első években nem tér vissza Európába, nagy területeken kóborol. Egyes, elsősorban emberi behatást ért madarak (pl. mentett, nevelt fiatal példányok vagy sérülésből felépült madarak), amik nem tudnak nyár végi csapatokhoz csapódni, itt maradnak télire. A most megfigyelt madárról nem tudjuk, hogy a kirepülést követően merre vándorolt és hogyan került ilyen messze a Kárpát-medencétől. Bízunk benne, hogy megfigyelik még a jövőben.

További információ és megkerülési térképek a fehér gólyáról a Tudástár Magyarország madarai oldalon:
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic