Magyar gyűrűs fehér gólya Moldovában

Magyar gyűrűs fészkelő fehér gólyát figyeltek meg július végén Moldovában.

Magyar gyűrűs fehér gólya

Magyar gyűrűs fészkelő fehér gólyát figyeltek meg július végén Moldovában (Vitalie Ajder és Silvia Ursul: Society for Bird and Nature Protection, Moldova). A madarat 2011-ben fióka korában gyűrűzték Bács-Kiskun megyében, Szeremlén (Mórocz Attila). Azóta ez az első észlelése, és ez egyben az első magyar gyűrűs madár megkerülési adat Moldovából.


Magyar gyűrűs fehér gólya (Fotó: Vitalie Ajder)

A madár most három fiókát nevel, gyűrűzésekor öten voltak testvérek a szeremlei fészekben:


Fehér gólya fiókák (Fotó: Mórocz Attila)

1908-tól napjainkig közel 15 ezer fehér gólyát jelöltek Magyarországon (ebből 2004 után nyolcezer kapott távcsővel is leolvasható műanyag színes gyűrűt). Közülük 400 került meg külföldön – a szomszédos országoktól, egészen Dél-Afrikáig –, legnagyobb részt a vonulási és telelési időszakban. Vannak azonban olyan megfigyelési adataink, amikor a madarat a Kárpát-medencén kívül, bizonyítottan költésben figyelték meg. Ilyen esetek voltak Horvátországban (a Kárpát-medencén kívül eső területein) 2, Németországban 2, Csehországban 2 és Lengyelországban 1 esetben. Van ezen kívül számos további megkerülési adatunk Magyarországtól távolabb a nyári időszakban, de ezek elsősorban fiatal egyedek kirepülés utáni kóborlásai vagy egyéb kézrekerülések. 


Megfigyelési adat térképe (Tringa)

A fehér gólyák alapvetően területhűek, az ivarérett madarak visszatérnek a Kárpát-medencébe, de a néhány távoli fészkelő hazai gyűrűs madár példája is mutatja, hogy áttelepülő példányok is akadnak.

További információ a fehér gólyákról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic