Magyar gyűrűs függőcinege megfigyelése Lengyelországban

Nem az első eset, hogy magyar gyűrűs függőcinege kerül meg Lengyelországban, mivel a tőlünk északra fészkelő állományok nagy számban vonulnak át a Kárpát-medence vizes élőhelyein. Viszont ezt a példányt befogás nélkül, fényképről sikerült azonosítani.

Magyar gyűrűs függőcinege Lengyelországban (Fotó: Marek Beblot)

A függőcinege a legapróbb madaraink közé tartozik, így a legkisebb, mindössze 2.0 mm belső átmérőjű gyűrűtípussal jelölik őket. A gyűrű magassága 4.0 mm, rajta 2 sorban van a felirat, a felső sorban „BUDAPEST”, alatta pedig egy 7 karakteres gyűrűszám olvasható. Így igazi kihívás egy ilyen madár megfogás nélküli egyedi azonosítása. Erről a függőcinegéről a fészeképítése közben készültek a fényképek május 13-án, Északkelet-Lengyelországban (Varmia-mazúriai vajdaság, Marek Beblot).


Magyar gyűrűs függőcinege Lengyelországban (Fotó: Marek Beblot)

A madarat 2021. október 13-án jelölték a Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomáson, a Balaton partmenti nádasában (Zala megye, Benke Szabolcs). Ez a második ilyen eset a hazai madárgyűrűzési adatbankban, hogy fényképről azonosítottak egy függőcinegét. 2020 őszén egy olasz gyűrűs példányt fényképeztek a Kis-Balatonnál (Gál Szabolcs).


A Lengyelországban megfigyelt függőcinege megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon eddig valamivel több mint 70 ezer függőcinegét gyűrűztek. Ezek közül 222 példány került meg külföldön, a legtöbb a szomszédos ausztriában (54 példány), Olaszországban (40 pld.), valamint Csehországban (22 pld.). A legtávolabbi megkerülési adatok Délnyugat-Finnországból, valamint Délkelet-Franciországból érkeztek. Lengyelországban eddig összesen 9 hazai gyűrűs függőcinege került meg.
Magyarországon ezidáig 243 külföldi gyűrűs függőcinege került meg, amelyeket részben a szomszédos országokban, részben a Kárpát-medencétől északra, valamint Délnyugatra jelöltek.


Külföldi vonatkozású függőcinege megkerülések a hazai madárgyűrűzési adatbankban (300 km-nél nagyobb elmozdulású adatok)

A függőcinege elsősorban európai elterjedésű madárfaj, Európának csak a legészakabbi, valamint egyes nyugati területein nem fészkel. Elterjedési területe átnyúlik Ázsia nyugati részeire is. Síkvidéki tavak és folyók mentén, füzesekben, nádasokban fordul elő. Rövidtávú vonuló, gyakran áttelel a Kárpát-medencében.

További információ és megkerülési térképek a függőcinegéről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: 
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-rempen