Magyar gyűrűs gulipán Nagy-Britanniában

Egy magyar gyűrűs gulipánt figyeltek meg február folyamán, több alkalommal is, Délkelet-Angliában (Essex megye, megfigyelő: Ed Keeble).

 

Magyar gyűrűs gulipán Nagy-Britanniában (fotó: Ed Keeble)

A megfigyelt madarat fiókakorában gyűrűzték a Kiskunsági Nemzeti Park területén, Akasztó határában (Bács-Kiskun megye, gyűrűző: Sápi Tamás).


Az Angliában megfigyelt gulipán gyűrűzéskori képe (Fotó: Sápi Tamás)

A gulipánfióka lábára a hagyományos fémgyűrű mellé egy távolról is könnyen leolvasható, egyedi kóddal ellátott, sárga gyűrűt is tettek, ez alapján történt az azonosítás.


A Délkelet-Angliában megfigyelt gulipán (Fotó: Ed Keeble)

További érdekessége ennek az esetnek, hogy ugyanezt a példányt novemberben Hollandiában is megfigyelték az Ems folyó torkolatvidékén (Groningen tartomány, megfigyelő: Albert de Jong).


Az Angliában megfigyelt gulipán hollandiai megfigyelése (Fotó: Albert de Jong)

Hollandiában ez a második eset volt, hogy egy Magyarországon jelölt gulipán megkerült. Nagy-Britanniából viszont ezidáig nem jelentettek vissza hazai gyűrűs gulipánt, ez az első ilyen adat a madárgyűrűzési adatbankban. 


A Délkelet-Angliában megfigyelt madár megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Itthon eddig 2025 gulipánt gyűrűztek a szakemberek. Ezek nagyrésze fiókakorában kapta a gyűrűt. Egyedi kódos színes jelöléseket 2013-tól alkalmaznak erre a fajra Magyarországon, eddig 121 gulipán kapott ilyen jelölést. 
Ezidáig a Magyarországon gyűrűzött gulipánok közül közül 29 példány került meg  külföldön, a legtöbb a kontinens országaiban. Két hazai gyűrűs gulipán került kézre Európán kívül, mindkettő vadászat áldozata volt Tunézia parvidékén az 1950-es, 70-es években. 


Magyarországon gyűrűzött gulipánok külföldi vonatkozású megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A gulipán fokozottan védett, rendszeres fészkelő partimadarunk. Márciustól novemberig lehet megfigyelni a síkvidékek szikes tavain vagy sekély időszakos kiöntéseken, tavakon. Vonuló madárfaj, a telet elsősorban a Földközi-tenger partvidékein tölti. 

További információ és megkerülési térképek a gulipánról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-recavo