Magyar gyűrűs havasi partfutó Észtországban

Május végén figyelték meg a színes gyűrűs madarat a Nyugatészt szigetvilág egy apró szigeten (Eerikulaid, megfigyelő: Uku Paal).

Magyar gyűrűs havasi partfutó Észtországban (Fotó: Uku Paal)

Ezt a madarat 2019. szeptember végén, az őszi vonulása során jelölték a Mekszikópusztai Madárvártán (Koleszár Balázs). Ez a példány jelenleg a legészakibb megkerült magyar gyűrűs havasi partfutó a hazai madárgyűrűzési adatbankban. 


Az Észtországban megfigyelt havasi partfutó megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)


Az Észtországban megfigyelt madár gyűrűzéskori képe (Fotó: Koleszár Balázs)

Ezen kívül még egy példány került meg Észtországban, 2001-ben, egy szintén a Fertő-tónál, de csak fémgyűrűvel jelölt havasi partfutót találtak sérülten egy másik Balti-tengeri szigeten, a mostani megfigyelési helytől délebbre. 


A gyűrűzési helytől több, mint 500 km-re megkerült magyar gyűrűs havasi parfutók megkerülési helyei (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon 2017. óta jelölik a havasi partfutókat színes, teleszkóp segítségével is leolvasható gyűrűkkel a vonulási időszakban, a legtöbbet a Fertőújlak közelében elterülő Borsodi dűlőben, a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei.


Fertő-Hanság Nemzeti Park, Borsodi dűlő (Fotó: Dr. Hadarics Tibor)

A havasi partfutó Magyarországon rendszeres vonuló madárfaj. Hozzánk ősszel elsősorban a Baltikum felől érkeznek és DNy Európába, elsősorban a Földközi-tenger nyugati partvidékére, valamint az Atlanti partvidékre vonulnak tovább. Tavasszal, a fészkelőhelyekre vonuló madarak Észak, Északkeleti irányban szelik át a kontinenst.

További információ a havasi partfutóról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-calalp