Magyar gyűrűs havasi partfutó Hollandiában

Először figyeltek meg hazai gyűrűs havasi partfutót Hollandiában.

Magyar gyűrűs havasi partfutó Hollandiában (fotó: Gerard Westerhuis)

 

Az egyedi kóddal ellátott narancssárga gyűrűs havasi partfutót április végén figyelték meg és fényképezték le (Gerard Westerhuis) a Watt-tenger partvidékén.
A Hollandiában megfigyelt havasi partfutó megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A madarat 2019. októberében gyűrűzték a Mekszikópusztai Madárvárta programjában, a Fertőújlak melletti Borsodi-dűlőben (gyűrűző: Koleszár Balázs).
A Hollandiában megfigyelt példány gyűrűzéskori fényképe (Fotó: Dr. Hadarics Tibor)

Magyarországon 2017 óta jelölik a havasi partfutókat színes, teleszkóp segítségével is leolvasható gyűrűkkel a vonulási időszakban, a legtöbbet a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei. Az eddig meggyűrűzött közel ezer madárból 55 került meg külföldön, közülük 37 a Kárpát-medencén kívül. Egy példányt figyeltek meg Algériában, idén februárban. Egy olyan madárról érkezett megfigyelési adat két évvel ezelőtt, Ciprusról, amelyik vonulási iránya eltért a hazánkon átvonuló havasi partfutókra jellemző iránytól.


A Magyarországon színes gyűrűvel megjelölt havasi partfutók megkerülései (Madárgyűrűzési Központ)

A havasi partfutó Magyarországon rendszeres vonuló madárfaj. Hozzánk ősszel elsősorban a Baltikum felől érkeznek és DNy Európába, elsősorban a Földközi-tenger nyugati partvidékére, valamint az Atlanti partvidékre vonulnak tovább.
További információ a havasi partfutóról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-calalp