Magyar gyűrűs havasi partfutó Nagy-Britanniában

Egy Magyarországon gyűrűzött havasi partfutót figyeltek meg február elején Dél-Anglia partvidékén, Hampshire megyében (Milford-on-Sea, megfigyelő: Ian Bloomer).

A Dél-Angliában megfigyelt magyar gyűrűs havasi partfutó (Fotó: Ian Bloomer)

A megfigyelt madár 2021. október 3-án kapta a színes, egyedi kóddal ellátott zászlós gyűrűjét a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, a Mekszikópusztai Madárvártán (Fertőújlak, Borsodi-dűlő, gyűrűző: Hadarics Tibor). Ez az első magyar gyűrűs havasi partfutó, ami megkerült a Brit-szigeteken.


A Dél-Angliában megfigyelt havasi partfutó a gyűrűzéskor (Fotó: Hadarics Tibor)

Az eddig itthon megjelölt 5150 havasi partfutó közül mostanáig 227 példány került meg külföldön, Európa legtöbb országában, valamint egy madár Észak-Afrikában (Algéria).


A Dél-Angliában megfigyelt havasi partfutó megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Itthon 2017. óta jelölik a havasi partfutókat színes, teleszkóp segítségével is leolvasható gyűrűkkel a vonulási időszakban, a legtöbbet a Fertőújlak közelében elterülő Borsodi dűlőben, a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei.


Magyar gyűrűs havasi partfutók külföldi megkerülései (Madárgyűrűzési Központ)

A havasi partfutó Magyarországon rendszeres vonuló madárfaj. Hozzánk ősszel, elsősorban a Baltikum felől érkeznek és DNy-Európába, elsősorban a Földközi-tenger nyugati partvidékére, valamint az Atlanti partvidékre vonulnak tovább. Tavasszal, a fészkelőhelyekre vonuló madarak észak, északkeleti irányban szelik át a kontinenst.

További információ a havasi partfutóról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-calalp