Magyar gyűrűs havasi partfutók Ukrajnában

Két újabb hazai jelölésű havasi partfutó került meg a Fekete-tenger partvidékén.

Magyar gyűrűs havasi partfutók Ukrajnában (Pavel Panchenko)

Korábban már több magyar gyűrűs havasi partfutót fogtak vissza Odessza környékén és a Krím-félszigeten (1996 és 2004 között nyolcat), de most először figyeltek meg itt színes jelölésű, Magyarországon gyűrűzött példányokat. 
A két, egyedi kódos, narancssárga gyűrűs madarat május elején azonosították Odesszától nem messze (Pavel Panchenko). A madarakat a Mekszikópusztai Madárvártán gyűrűzték, az egyiket 2017., a másikat 2019. őszén (Dr. Hadarics Tibor, Koleszár Balázs). 


A két havasi partfutó megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon 2017 óta jelölik a havasi partfutókat színes, teleszkóp segítségével is leolvasható gyűrűkkel a vonulási időszakban, a legtöbbet a Fertőújlak közelében elterülő Borsodi dűlőben, a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei.


Az egyik most megfigyelt havasi partfutó a gyűrűzés után, elengedés előtt (Fotó: Dr. Hadarics Tibor)

A havasi partfutó Magyarországon rendszeres vonuló madárfaj. Hozzánk ősszel elsősorban a Baltikum felől érkeznek és DNy Európába, elsősorban a Földközi-tenger nyugati partvidékére, valamint az Atlanti partvidékre vonulnak tovább. Tavasszal, a fészkelőhelyekre vonuló madarak Észak, Északkeleti irányban szelik át a kontinenst.
További információ a havasi partfutóról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-calalp