Magyar gyűrűs kis lile Németországban

Egy hazai jelölésű kis lilét figyeltek meg a Jütland-félszigeten.

Magyar gyűrűs kis lile Németországban (René Schaack)

A madarat május elején figyelték meg és fényképezték le (René Schaack) a Balti-tenger egy szárazföldbe mélyen benyúló öblében (Reesholm/Schlei).
Ezt a példányt 2019 nyarán gyűrűzték, egyedi kóddal ellátott zöld gyűrűvel a Mekszikópusztai Madárvártán (gyűrűző: Nagy Levente). Korábban, 1997-ben már egy magyar gyűrűs kis lilét visszafogtak Észak-Németországban, de ez első megfogás nélkül azonosított hazai jelölésű példány itt.


Magyar gyűrűs kis lile megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon 2015 óta jelölik a kis liléket színes, teleszkóp segítségével is leolvasható, a legtöbbet a Fertőújlak közelében elterülő Borsodi dűlőben, a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei. Az elmúlt 5 évben 342 példány kapott ilyen jelölést, amelyek közül 64 madarat figyeltek meg a későbbiekben.


Magyar gyűrűs távolsági kis lile megkerülések a hazai Madárgyűrűzési Adatbankban (Madárgyűrűzési Központ)

A kis lile Magyarországon a síkvidéki területek rendszeres fészkelő madara. A telet Afrikában tölti. A Kárpát-medencén átvonuló példányok elsősorban Észek-Európából érkeznek.
További információ a kis liléről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-chadub