Magyar gyűrűs nagy kócsag Portugáliában

Magyar gyűrűs nagy kócsagot figyeltek meg az Atlanti-óceán parvidékén.

Magyar gyűrűs nagy kócsag Portugáliában (Fotó: Simao Ribeiro)

Év elején, az Atlanti-óceán partvidékén, Aveiro közelében figyeltek meg (Simao Ribeiro) egy tavaly, a Kis-Balatonon fiókaként gyűrűzött nagy kócsagot (gyűrűző: Szinai Péter). Ez a második hazai jelölésű példány, aminek a piros gyűrűjét leolvasták Portugáliában, egyben a legnyugatabbról visszajelzett nagy kócsag a hazai adatbankban.

Megkerülési térkép (Madárgyűrűzési Központ)
Megkerülési térkép (Madárgyűrűzési Központ)

A hazai nagy kócsag színes gyűrűzési projekt kezdeti éve 2008 volt. Azelőtt Olaszországtól nyugatra nem voltak megkerülési adataink. 2010 óta az Ibériai-félszigeten 35 itthon jelölt színes gyűrűs nagy kócsagot figyeltek meg. 

Nagy kócsag megkerülések 2017-ig
Nagy kócsag megkerülések 2017-ig (Madárgyűrűzési Központ)

A nagy kócsag részlegesen vonuló madárfaj. A költés után - főleg a fiatal madarak - szerteágazó kóborlást mutatnak, amely során a vonulási útjukkal ellentétes irányba, Észak- és Nyugat-Európába is eljutnak. Az őszi vonulás szeptember végén kezdődik és november elejéig tart. A Közép-Európában fészkelő madarak elsősorban a Földközi-tenger európai partvidékén telelnek. Az utóbbi évtizedekben Közép-Európában is egyre több nagy kócsag telel át. Tavasszal február vége és április eleje között érkeznek vissza költőtelepeikre.

További információ a nagy kócsagról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-egralb