Magyar gyűrűs réti cankó megfigyelés Tunéziában

Egy hazai gyűrűs réti cankót figyeltek meg augusztus 6-án egy Tunisz határában elterülő sóstóban (Sebkhet Sejoumi, megfigyelő: Sami Rabah).

Magyar gyűrűs réti cankó Tunéziában (Fotó: Sami Rabah)

Ez az első magyar gyűrűs példány, ami megkerült Tunéziában. Ezt a réti cankót 2019 nyarán jelölték a vonulása során zöld színű zászlós jelölőgyűrűvel a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, a Mekszikópusztai Madárvártán (Győr-Sopron-Moson megye, Nagy Levente).


A Tunéziában megfigyelt réti cankó megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon 2017 óta alkalmaznak a réti cankóra teleszkóppal viszonylag könnyen leolvasható színes gyűrűs jelölést. Eddig közel ezerötszáz példányt jelöltek meg ezzel a módszerrel, a legtöbbet a Fertő tónál, az őszi vonulási időszakban.

Magyar gyűrűs réti cankók nagyobb számban eddig Lengyelországban kerültek meg. Ezen kívül a Kárpát-medencén túlról Finnországból, Litvániából, Németországból, Olaszországból, valamint Afrikában Mauritániából, Szenegálból és Maliból jelentettek hazai jelölésű példányokat. Itthon eddig finn, svéd, lengyel, cseh, szlovák, spanyol, olasz és (Maliban felhasznált) francia gyűrűs réti cankók kerültek meg.


A Tunéziában megfigyelt réti cankó (Fotó: Sami Rabah)

A réti cankó Európa és Ázsia északibb vizes élőhelyein fészkel. Magyarországon rendszeres tavaszi és őszi átvonuló. Ilyenkor nagyobb számban lehet megfigyelni szikes tavakon, nedves réteken, belvízfoltokon, sekély tavakon. Hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti.

További információ a réticankóról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-trigla