A Magyar Madártani Egyesület Ifjúsági Tagozata fotópályázatot hirdet!

Első fotópályázatunkkal a fiatalabbakat is szeretnénk egy kis játékra hívni, így a korosztályi megkötést is kitoltuk kicsit.

Cél, a városok, kertek, parkok madarainak bemutatása, megismerése a fotózni kedvelő ifjúság alkotásain keresztül. A körülöttünk éneklő, fészkelő madarak életmódja és sokszínűsége rengeteg csodás pillanatot rejt magában, melyeknek átélése és megörökítése is, hihetetlen élmény.
A pályázó feladata, hogy a városi környezetben található madarakat közelebb hozza az emberekhez bemutatva általuk a körülöttünk lejátszódó nyüzsgő élővilágot.

Feltételek:
Korosztályi megkötés: 11-30
Nevezhető képek száma: 3
A verseny nyilvános. Amatőr fotósok nevezhetnek (azaz nem hivatásos, nem ebből a tevékenységből élő, hobbifényképészek), bármilyen fényképezőgép típussal (drónnal vagy akár mobiltelefonnal), digitálisan vagy analóg készített felvételekkel.
A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatók (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, amely a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt és az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat. Kiemelendő, hogy sérült, mentett, ember által nevelt, szelídített madarakról készült képpel sem lehet nevezni.
FONTOS! A madarakat fészken zavarni etikátlan és tilos.
Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett!
Engedélyezett a kép megvágása, és a kép orientációjának megváltoztatása, engedélyezett továbbá a felvételek fekete-fehér átalakítása. (Természetesen meg lehet változtatni utólagosan a kép fehéregyensúlyát, expozíciót, csúcsfényeket… stb., de csak kizárólag a teljes képterületre vonatkozóan).
A beadott képek szerzői joga a pályázóé. A pályázó a kép beadásával "kijelenti", hogy a fényképet ő készítette, és hozzájárul a kép közzétételéhez, ugyanakkor a szerző tudomásul veszi és elfogadja a pályázat feltételeit.

Díjak:
I.hely: Madárhatározó – 2018, túzokos póló, cigánycsukos bögre
II.hely: Túzokos póló, cigánycsukos bögre
III.hely: Túzokos póló

Lebonyolítás:
A fotók az MME Ifjúsági Tagozat Facebook oldalára (https://www.facebook.com/mme.ifitagozat) kerülnek fel egy albumba, ahol a képekre bárki szavazhat 👍 gomb megnyomásával. Nevezési határidő: A verseny teljes lezárásáig lehet nevezni, de minél később kerül ki a kép, annál kevesebb idő áll rendelkezésre a szavazatok begyűjtésére.
Szavazat gyűjtés kezdete: Június 1.
Szavazat gyűjtés vége: június 20. éjfél
Eredményhirdetés: Június 21. 10:00
A képeket az alábbi e-mail címre várjuk: ifi.komm@mme.hu. A tárgy mezőben szerepeljen: Fotópályázat. Kérjük a fényképek mellett a pályázó nevét és életkorát is feltűntetni. Az esetleges kérdéseket e-mailben vagy privát üzenetben várjuk.

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.