A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület üdvözli, hogy a Hármashatár-hegy nem lesz olimpiai versenyhelyszín

A Fővárosi Közgyűlés 2017. január 25-i ülésén a 2024-re tervezett olimpiai helyszínek közül törölte a Hármashatár-hegy melletti vitorlázórepülő-teret, és újra a már korábban kiválasztott Testvér-hegyet jelölte meg a hegyikerékpár-verseny helyszínéül.

Mint ismeretes a Fővárosi Közgyűlés 2016. szeptember 28-i határozatában a hegyikerékpár-pálya megépítésének eredetileg kijelölt testvér-hegyi helyszínét a Hármashatár-hegyre rakta át. Az érv az akkori döntés mellett úgy szólt, hogy a versenyről látványos drónfelvételek készíthetők, amely emeli Budapest vonzerejét mindazok számára, akik a közvetítést majd nézik. A mostani döntésben utólagos érvként szerepelt még, hogy a Hármashatár-hegy melletti területek állami tulajdonban vannak, ami jelentősen megkönnyítette volna a rendezési és kivitelezési feladatokat.

A Hármashatár-hegy melletti döntés azonban jelentős lakossági és civilszervezeti ellenállást váltott ki, ugyanis a terület különleges természeti értékeket hordoz, és a helyi lakosság számára kiemelt rekreációs terület.

A Hármashatár-hegy környékének nagy része védett, Natura 2000 vagy országos védettségű terület. Itt él például két fokozottan védett állat, a kaszpi haragossikló és az ürge. A tervezett pálya mindkét állat populációját súlyosan érintette volna, ezért az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állásfoglalást adott ki, amelyben arra kérte a döntéshozókat, hogy álljanak el a tervtől, és a helyszínt helyezzék vissza a Testvér-hegyre.

A bölcs döntést tehát üdvözöljük, és itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az MME a Jane Goodall Intézettel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen adománygyűjtő kampányt indított egy, a vitorlázórepülő-tér közelében megépítendő, a helyi élővilágot és elsősorban a haragossiklót bemutató tanösvény megépítésére. Az adománygyűjtő oldal az alábbi online címen található meg:
http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Jane_Goodall_es_a_haragossiklok_nyomaban

 

 

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...