A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület üdvözli, hogy a Hármashatár-hegy nem lesz olimpiai versenyhelyszín

A Fővárosi Közgyűlés 2017. január 25-i ülésén a 2024-re tervezett olimpiai helyszínek közül törölte a Hármashatár-hegy melletti vitorlázórepülő-teret, és újra a már korábban kiválasztott Testvér-hegyet jelölte meg a hegyikerékpár-verseny helyszínéül.

Mint ismeretes a Fővárosi Közgyűlés 2016. szeptember 28-i határozatában a hegyikerékpár-pálya megépítésének eredetileg kijelölt testvér-hegyi helyszínét a Hármashatár-hegyre rakta át. Az érv az akkori döntés mellett úgy szólt, hogy a versenyről látványos drónfelvételek készíthetők, amely emeli Budapest vonzerejét mindazok számára, akik a közvetítést majd nézik. A mostani döntésben utólagos érvként szerepelt még, hogy a Hármashatár-hegy melletti területek állami tulajdonban vannak, ami jelentősen megkönnyítette volna a rendezési és kivitelezési feladatokat.

A Hármashatár-hegy melletti döntés azonban jelentős lakossági és civilszervezeti ellenállást váltott ki, ugyanis a terület különleges természeti értékeket hordoz, és a helyi lakosság számára kiemelt rekreációs terület.

A Hármashatár-hegy környékének nagy része védett, Natura 2000 vagy országos védettségű terület. Itt él például két fokozottan védett állat, a kaszpi haragossikló és az ürge. A tervezett pálya mindkét állat populációját súlyosan érintette volna, ezért az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állásfoglalást adott ki, amelyben arra kérte a döntéshozókat, hogy álljanak el a tervtől, és a helyszínt helyezzék vissza a Testvér-hegyre.

A bölcs döntést tehát üdvözöljük, és itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az MME a Jane Goodall Intézettel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen adománygyűjtő kampányt indított egy, a vitorlázórepülő-tér közelében megépítendő, a helyi élővilágot és elsősorban a haragossiklót bemutató tanösvény megépítésére. Az adománygyűjtő oldal az alábbi online címen található meg:
http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Jane_Goodall_es_a_haragossiklok_nyomaban

 

 

Kapcsolódó hírek

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal azonban 19 helyszínen. Nézd meg, hogy lakóhelyed, vagy ha éppen kirándulsz valamerre, ahhoz legközelebb hol van helyszíne rendezvényünknek és csatlakozz az éjszakai lepkészethez.

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.