A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület üdvözli, hogy a Hármashatár-hegy nem lesz olimpiai versenyhelyszín

A Fővárosi Közgyűlés 2017. január 25-i ülésén a 2024-re tervezett olimpiai helyszínek közül törölte a Hármashatár-hegy melletti vitorlázórepülő-teret, és újra a már korábban kiválasztott Testvér-hegyet jelölte meg a hegyikerékpár-verseny helyszínéül.

Mint ismeretes a Fővárosi Közgyűlés 2016. szeptember 28-i határozatában a hegyikerékpár-pálya megépítésének eredetileg kijelölt testvér-hegyi helyszínét a Hármashatár-hegyre rakta át. Az érv az akkori döntés mellett úgy szólt, hogy a versenyről látványos drónfelvételek készíthetők, amely emeli Budapest vonzerejét mindazok számára, akik a közvetítést majd nézik. A mostani döntésben utólagos érvként szerepelt még, hogy a Hármashatár-hegy melletti területek állami tulajdonban vannak, ami jelentősen megkönnyítette volna a rendezési és kivitelezési feladatokat.

A Hármashatár-hegy melletti döntés azonban jelentős lakossági és civilszervezeti ellenállást váltott ki, ugyanis a terület különleges természeti értékeket hordoz, és a helyi lakosság számára kiemelt rekreációs terület.

A Hármashatár-hegy környékének nagy része védett, Natura 2000 vagy országos védettségű terület. Itt él például két fokozottan védett állat, a kaszpi haragossikló és az ürge. A tervezett pálya mindkét állat populációját súlyosan érintette volna, ezért az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állásfoglalást adott ki, amelyben arra kérte a döntéshozókat, hogy álljanak el a tervtől, és a helyszínt helyezzék vissza a Testvér-hegyre.

A bölcs döntést tehát üdvözöljük, és itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az MME a Jane Goodall Intézettel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen adománygyűjtő kampányt indított egy, a vitorlázórepülő-tér közelében megépítendő, a helyi élővilágot és elsősorban a haragossiklót bemutató tanösvény megépítésére. Az adománygyűjtő oldal az alábbi online címen található meg:
http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Jane_Goodall_es_a_haragossiklok_nyomaban

 

 

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...