Magyar fekete gólya Skóciában

Közel három hete figyeltek meg egy fekete gólyát Skócia északi, észak-nyugati részén, azonosítani csak a napokban sikerült. Az információk szerint egy hazai fekete gólyáról van szó, mely az elmúlt években más nyugati országokban is megfigyelhető volt.

Keveset tudunk a fekete gólyák vándorlásáról Európa nyugati területein, eddig mindössze 3 jelentés érkezett gyűrű által azonosított madarakról. A most látott példány a Börzsönyben, Kemence közelében született 2007-ben, járt már Hollandiában is, ott 2009 tavaszán látták. Most Baltasound mellől érkezett adat megfigyelésről egyik skót kollégánktól.

A fekete gólya Európában ritka, fokozottan védett faj.

A madár elhelyezkedését, vándorlását a google térképen tekinthetik meg.

A fekete gólyákról itt olvashat bővebben.


Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően indult el hasonló céllal az Év hüllője / Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az Év lepkéje 2023-ban.