Kékszárnyú réce
Kékszárnyú réce

Nevek és kódok

Magyar név
Kékszárnyú réce
Tudományos név
Anas discors
Angol név
Blue-winged Teal
EURING-kód
01920
HURING-kód
ANADIS

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
európai jelentőségű
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Nagyon ritka amerikai vendég, Európába kevés egyede jut el. Ezek a közép-amerikai telelőhelyeik helyett érkeznek főleg a Brit-szigetekre. Egy hazai előfordulása van, 2006-ban Fertőújlakon figyeltek meg két kifejlett hím példányt. Mivel a fajt madárkertekben viszonylag nagy számban tartják, nem kizárható, hogy a jövőben szökött egyedeit is megfigyelik hazánkban. A nálunk kóborlóként megjelenő egyedek mindenképpen kíméletet érdemelnek, de a természetes élőhelyek megfelelő kezelésén és a vadrécék általános védelmén túl nincs egyéb hazai tennivaló a faj védelmében.

Élőhelye, költése:

Amerika kis testű kacsái közé tartozik, a böjti récéhez hasonló élőhelyeken fordul elő, életmódja is hasonló. Költési időben főleg tocsogós, alacsony vízállású területeken tartózkodik. Fészekalja 10-12 tojásból is állhat. A kotlási idő 21-27 nap, a fiókák 6-7 hetes korukban már repülni is tudnak. Előszeretettel táplálkozik pocsolyákban, elöntéseken, de akár a szárazon is. 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Kékszárnyú réce. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-anadis Letöltés dátuma: 2022-09-25