Indiai lúd
Indiai lúd

Nevek és kódok

Magyar név
Indiai lúd
Tudományos név
Anser indicus
Angol név
Bar-headed Goose
EURING-kód
01620
HURING-kód
ANSIND

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
európai jelentőségű
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Hazánkban leginkább fogságból szökött, elvadult egyedeit lehet megfigyelni, de nem zárható ki, hogy vad madarak is eljutnak Európába. Főleg más vadludak társaságában látható egyedeiről képzelhető ez el. Éves vonulása során átrepül a Himalája felett, 9000 m-es magasságban is megfigyelték csapatait. A más vadludak számára is alkalmas táplálkozó- és éjszakázóhelyek a ritka fajoknak is megfelelnek, így a többi lúdfajhoz hasonlatosan az indiai lúddal is elsősorban a nagyobb tavakon, szántásokon, illetve pusztai élőhelyeken találkozhatunk hazánkban. Hazai védelme során speciális intézkedést nem igényel.

Élőhelye, költése:

Közép-Ázsia magashegységeiben fészkel. Főleg fennsíkokon lévő sztyeppéken, tavak közelében telepszik meg. Monogám madár, laza kolóniákat alkot. Fészkét a talajon alakítja ki. A tojó 3-6 tojást rak, melyen közel egy hónapig kotlik. A hím eközben a közelben tartózkodik. A kislibák felnevelését már közösen végzik. A fészekhagyó fiókák felszáradásukat követően követik szüleiket. Két hónapos koruk körül érik el röpképességüket. Főleg fűféléket és vízinövényeket fogyaszt, kevés állati eredetű táplálékot is magához vehet.

 

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térkép

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2023) Magyarország madarai: Indiai lúd. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ansind Letöltés dátuma: 2023-04-02