Réti fülesbagoly
Réti fülesbagoly

Nevek és kódok

Magyar név
Réti fülesbagoly
Tudományos név
Asio flammeus
Angol név
Short-eared Owl
EURING-kód
07680
HURING-kód
ASIFLA

Rendszertan

Rend
Bagolyalakúak
Strigiformes
Család
Bagolyfélék
Strigidae

Testméretek

Testhossz (cm)
37-39
Szárny fesztávolság (cm)
95-110
Hím tömege (g)
260-350
Tojó tömege (g)
280-420

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
250 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Az erdei fülesbagoly közeli rokona, attól azonban sárga szemei és rövidebb tollfülei megkülönböztetik. Nappal is aktív madár. Kedvenc tápláléka a mezei pocok, melyet az egyéb rágcsálók követnek, valamint igen kis számban madarak és rovarok. Hazai állományára biztos adat nincs, mindössze néhány tíz pár fészkelhet évente. Egyes keményebb teleken sok madár érkezik telelni hazánkba, akár több tucat példány is összeverődik turjánosokban, és sásos mocsárréteken. Ritkábban településeken is találkozhatunk erdei fülesbaglyok között nappalozó példányokkal.

Élőhelye, költése:

Tojásait a talajra rakja. Elsősorban a keleti országrész sásos zsombékosaiban, és mocsárrétjein találkozhatunk vele. Alkalmi fészkelő faj, kisszámú költőállománya évről-évre változik. Inváziós években nagy számban telepszik meg költeni a magassásos, zsombékos vizes élőhelyeken. Költőhelyül a nedves, vagy rövid ideig vízzel borított területeket választja. Rendszerint évente egyszer költ. Egyetlen fészeképítő bagolyfajunk. A fűszálakból álló fészket a talajra építi. Általában 5-6 tojást rak, de táplálékdús időszakban a fészekalj akár meg is háromszorozódhat. Csak a tojó kotlik, viszont mindkét szülő eteti a fiókákat. A nálunk fészkelők költési sikerét a kaszálások veszélyeztethetik, ezért fontos a fészek környezetének védelme.


Kifejlett réti fülesbagoly


Réti fülesbagoly fióka

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 10 - 80 párra tehető (2000-2012), s ingadozó trendet mutat (2000-2012).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: egész évben előfordul


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>


A fenti animált térképen lehet megtekinteni (a PLAY gombra kattintva) a faj európai előfordulását térben és időben (heti felbontásban). A térkép a EuroBirdPortal-ról származik, amelyhez a magyarországi adatokat a MAP adatbázisból biztosítjuk.

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térkép

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

A Magyarországon megkerült külföldi gyűrűs madarak jelölési helyei.

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Természetvédelmi kezelés / Réti fülesbagoly >>
oldal a termeszetvedelmikezeles.hu honlapon

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2023) Magyarország madarai: Réti fülesbagoly. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-asifla Letöltés dátuma: 2023-04-02