Kanadai lúd
Kanadai lúd

Nevek és kódok

Magyar név
Kanadai lúd
Tudományos név
Branta canadensis
Angol név
Canada Goose
EURING-kód
01660
HURING-kód
BRACAN

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Testméretek

Testhossz (cm)
56-110
Szárny fesztávolság (cm)
122-183
Hím tömege (g)
4 170-5 410
Tojó tömege (g)
3 670-4 950

Leírás és életmód 

A legnagyobb testű vadlúdfaj Európában, az amerikai kontinensről telepítették be, mára önfenntartó állományai alakultak ki az északi országokban. Hazánkban csak ritkán lehet megfigyelni egy-egy példányát, ezekről nehéz megállapítani, hogy az elvadult állományból származnak, vagy madárparkokból, állatparkból szökött példányok. Időnként a korábban csak alfaji szinten elkülönített kis kanadai lúd feltehetően fogságból szökött egyedeit is meg lehet figyelni Magyarországon. Európai állománya növekszik, az észak-euróapai madarak vonulási szokásai most vannak kialakulóban. Mint invazív, gyorsan terjedő, nem őshonos faj természetvédelmi szempontból nem kívánatos hazai elterjedése. Vadászhatóvá tételét tervezik, ritkasága miatt azonban kevés a vadgazdálkodási jelentősége. A többi sötét színű, gyakoribb és védett vadlúddal esetleg összetéveszthetik a kevésbé jó fajismerettel rendelkező megfigyelők.

Élőhelye, költése:

Észak-Amerika tundráin és füves pusztáin költ, az ember természetátalakító tevékenységének köszönhetően déli irányba terjed. Nagy-Britanniába, Skandináviába és Új-Zélandra betelepítették. Fészkét a víz közelében építi, a tojó pehelytollaival béleli. Tojásainak száma 4-8, a kotlási idő 25-28 nap. A fészekhagyó fiókákat a két szülő közösen vezeti, szükség esetén bátran védelmezi. Növényevő, a vízparton legel, esetenként a vízben tótágast állva vízinövényeket tépked.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2023) Magyarország madarai: Kanadai lúd. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-bracan Letöltés dátuma: 2023-04-01