Szikipacsirta
Szikipacsirta

Nevek és kódok

Magyar név
Szikipacsirta
Tudományos név
Calandrella brachydactyla
Angol név
Greater Short-toed Lark
EURING-kód
09680
HURING-kód
CALBRA

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Pacsirtafélék
Alaudidae

Testméretek

Testhossz (cm)
13-14
Szárny fesztávolság (cm)
25-30
Hím tömege (g)
20-26
Tojó tömege (g)
20-26

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
500 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

A Hortobágyon a közelmúltig néhány párból álló, elszigetelt populációja élt, de ez a fészkelőhelye lassan felszámolódott. Jelenleg Újfehértó határában ismert kis kiterjedésű költőterülete. Tápláléka meglehetősen sokrétű. Költési időben rovarokat, pókokat, csigákat és növényi táplálékot egyaránt fogyaszt. A szántóföldeken fészkelők több gyommagvat esznek, és ez igaz a telelő madarakra is. Sokat mozog a földön, ilyenkor kis termete miatt nehezen lehet észrevenni. Tollazata világosabb a többi hazánkban előforduló pacsirtánál. Vonuló, a telet Dél-Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten tölti.

Élőhelye, költése:

Eurázsiai elterjedésű faj, de Észak-Afrikában is fészkel. Európában főként a mediterráneumban élnek nagyobb állományai, Közép- és Nyugat-Európában többnyire szigetszerűen fordul elő. Ázsiában északibb területeken is megtalálható. Kedveli a köves, elsivatagosodó pusztákat, rövidfüvű, kissé kopár élőhelyeket. Rendszerint homokos talajokon fordul elő, de nem ritka szántóföldi fészkelése sem. Nálunk is mezőgazdasági területekhez kötődik. Évente két fészekaljat nevel. Nászrepülése a többi pacsirtához hasonlóan hullámzó emelkedés, majd gyors talajra szállás. A levegőben jellegzetes „szökdécselő” mozdulatokat tesz. A fészket a tojó építi a talaj egy kisebb mélyedésébe, melyet maga kapar ki. Fűszálakból alapot készít, melyet tollakkal és birkaszőrrel bélel. 3-6 tojásán csak a tojó kotlik. A hím a fiókák etetésében már részt vesz. A fiókák rendkívül hamar, bő egy hetes korukban elmászkálnak a fészekből, de ekkor még repülni nem tudnak. A szülők röpképessé válásukig etetik utódaikat.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 6 - 20 párra tehető (2003-2007) és csökkenést mutat (2000-2012).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: március-október hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Szikipacsirta. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-calbra Letöltés dátuma: 2022-01-23