Töcspartfutó
Töcspartfutó

Nevek és kódok

Magyar név
Töcspartfutó
Tudományos név
Calidris himantopus
Angol név
Stilt Sandpiper
EURING-kód
05150
HURING-kód
CALHIM

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Szalonkafélék
Scolopacidae

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
európai jelentőségű
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Mint neve is mutatja a többi partfutónál nyúlánkabb, testarányai kissé a gólyatöcsére emlékeztetnek. Európában ritka kóborló, Magyarországon egy alkalommal, 2006-ban figyeltek meg egy nászruhás példányt Hajdúszoboszló határában. A madarak többsége Dél-Amerikában telel, néhány példány azonban rendszeresen eljut Európa nyugati részére. Ritkasága miatt hazánkban természetvédelmi jelentősége nincsen.

Élőhelye, költése:

Észak-Amerika arktikus, nedves tundráin fészkel. Egyszerű, talajon található fészkébe a tojó 4 tojást rak. A két szülő felváltva kotlik 19-21 napig. A fészekhagyó fiókák nevelését eleinte a két szülő közösen végzi, később a tojó elhagyja a családot. A fiókák 17-18 napos korban már röpképesek. Táplálékát mélyebb vízben gázolva szerzi meg, eltérően a többi partfutófajtól, amelyek leginkább a parti fövenyen és iszapon táplálkoznak. Főleg rovarokat és apró rákokat zsákmányol.

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Töcspartfutó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-calhim Letöltés dátuma: 2022-12-01