Parlagi galamb
Parlagi galamb

Nevek és kódok

Magyar név
Parlagi galamb
Tudományos név
Columba livia f. domestica
Angol név
Feral Pigeon
EURING-kód
06657
HURING-kód
COLICA

Rendszertan

Rend
Galambalakúak
Columbiformes
Család
Galambfélék
Columbidae

Testméretek

Testhossz (cm)
31-34
Szárny fesztávolság (cm)
63-76
Hím tömege (g)
230-370
Tojó tömege (g)
230-370

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
nem védett
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Madárvédelmi Irányelv
II. függelék

Leírás és életmód 

A szirti galamb háziasításából jött létre, mely kivadult, és ma már az egész Földön elterjedt. A települések madara. Őse még ma is megtalálható a Földközi-tenger partvidékén, Észak-Afrikában, valamint Ázsia egyes hegyvidéki részein. Állandó madarunk. Szinte mindenféle magvat kedvel, de városokban a kommunális hulladék jelenti legfőbb táplálékát. Természetes ellensége a nyest, mely jelentős károkat képes tenni a fészekaljakban. Ragadozómadarink, elsősorban a nagyobb testű vándor- és kerecsensólyomnak, valamint a héjának is kedvelt prédafaja. Túlszaporodása miatt gyérítése lenne kívánatos, egyes nagyvárosokban komoly problémákat okoz tömeges jelenlétével és piszkításával.

Élőhelye, költése:

Épületeken, romokon, tornyokon, sziklákon, padlásokon, állattartó telepeken magányosan, vagy laza telepekben fészkel. Rendkívül szapora, évente akár 6-8 fészekalja is lehet, viszont mindössze 1-2 tojást rak. A tojók nagyon hamar, már az 5. hónaptól ivarérettek. A fészek építéséhez a legkülönfélébb természetes és mesterséges anyagokat is felhasználják. A fiókák fészeklakók. A hím általában a déli órákban segít a kotlásban. A fiókák az első néhány napban kizárólag begytejjel táplálkoznak.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: állandó


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Média 


Parlagi galambok füvet legelnek (Videó: Orbán Zoltán).


Parlagi galambok ostorfa termését eszik (Videó: Orbán Zoltán).


Karvaly parlagi galamb zsákmánnyal (Videó: Orbán Zoltán).

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Parlagi galamb. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-colica Letöltés dátuma: 2022-12-09