Kék galamb
Kék galamb

Nevek és kódok

Magyar név
Kék galamb
Tudományos név
Columba oenas
Angol név
Stock Dove
EURING-kód
06680
HURING-kód
COLOEN

Rendszertan

Rend
Galambalakúak
Columbiformes
Család
Galambfélék
Columbidae

Testméretek

Testhossz (cm)
32-34
Szárny fesztávolság (cm)
63-69
Hím tömege (g)
290-350
Tojó tömege (g)
250-320

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
50 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék

Leírás és életmód 

A városi galambhoz hasonló kinézetű madár, de fekete szárnyszalagja jól elkülöníti attól. Főként növényi táplálékot fogyaszt. Gyommagvakkal, pillangósok magjával, kisebb részben gabonamagvakkal táplálkozik, de apróbb csigákat is szedeget. Rövidtávú vonuló. Észak-Afrikáig is elvonulhat, de hazánkban is vannak áttelelő csapataik. Ilyenkor rendszerint az alföldi pusztákon tartózkodik. Az idős, korhadó fákból álló erdők meghagyásával, illetve odúk kihelyezésével elősegíthetjük állományának növekedését.

Élőhelye, költése:

Európa nagy részén megtalálható, de Nyugat-Ázsiában, valamint Északnyugat-Afrikában is előfordul. A hegyvidéki bükkerdőket kedveli leginkább, de előfordul öreg tölgyesekben, ligeterdőkben, parkokban is. Odúban költ. Szívesen foglalja el a fekete harkály odúját, de idős fák természetes odvaiban is megtelepszik. Az odúban rendszerint csak néhány gallyból álló fészket épít. 2 tojást rak, melyeken a szülők felváltva kotlanak. Évente 5-6 fészekalja is lehet. Ez a sűrű tojásrakás azt eredményezi, hogy a tojó még a korábbi fészekalj kirepülése előtt lerakja az új tojásokat. Tágas odúban ez egy helyen történik, szűk hely esetében viszont egy másik, közeli odúban.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 5 000 - 10 000 párra tehető (2000-2012) és bizonytalan trendet mutat (1999-2015, a meglévő adatok alapján nem állapítható meg változás).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Hazai előfordulási időszak: február-november hónapokban, de át is telelhet


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Állományváltozás

A hazai állomány változásáról a fészkelési időszakra vonatkozóan a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) szolgál információkkal.


Információk a grafikon helyes értelmezéséhez
MMM adatbázis > Grafikonok > Trend adatok >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2023) Magyarország madarai: Kék galamb. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-coloen Letöltés dátuma: 2023-06-07