Vízityúk
Vízityúk

Nevek és kódok

Magyar név
Vízityúk
Tudományos név
Gallinula chloropus
Angol név
Common Moorhen
EURING-kód
04240
HURING-kód
GALCHL

Rendszertan

Rend
Darualakúak
Gruiformes
Család
Guvatfélék
Rallidae

Testméretek

Testhossz (cm)
32-35
Szárny fesztávolság (cm)
50-55
Hím tömege (g)
270-420
Tojó tömege (g)
240-350

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
AEWA

Leírás és életmód 

Országszerte elterjedt, gyakori fészkelő. Akár kisebb városi tavakon is költhet, ha talál némi sűrű növényzetet. A kisebb tavak feltöltődése, elszemetesedése megszüntetheti élőhelyeit. Vonuló faj, április és október között lehet megfigyelni Magyarországon, de enyhébb teleken egyre gyakrabban telel át be nem fagyó vizeinknél. Az állomány zöme a telet Európa déli részén és Afrikában töltik.

Élőhelye, költése:

Eurázsiában, Amerika és Afrika mérsékeltövi és trópusi területein elterjedt faj. Nádasban költ, de táplálkozni a hínárral benőtt nyílt vizekre jár. Akár kisebb tavak, csatornák, kubikgödrök is otthont adhatnak ennek az igen könnyen alkalmazkodó fajnak. Fészkét a nádasba építi növényi anyagokból. Fészekalja 7-10 tojásból áll, a fiókák 19-22 nap alatt kelnek ki. A kezdeti időszakban a szülők a fészekbe hordják a táplálékot, később a fiatalok követik szüleiket, háromhetesen már maguk keresik táplálékukat és öthetesen már önállóak. Évente kétszer költ. Főleg vízirovarokat, puhatestűeket, férgeket eszik, de növényi eredetű táplálékot is fogyaszt.


Kifejlett vízityúk


Vízityúk fióka

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 6 000 - 12 000 párra tehető (1995-2002), az országos állományváltozás trendje nem ismert (2000-2012, nincs elegendő adat).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: április-október hónapokban, de kis számban át is telelhet


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2023) Magyarország madarai: Vízityúk. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-galchl Letöltés dátuma: 2023-02-05