Márványos réce
Márványos réce

Nevek és kódok

Magyar név
Márványos réce
Tudományos név
Marmaronetta angustrirosrtris
Angol név
Marbled Duck
EURING-kód
01950
HURING-kód
MARANG

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Testméretek

Testhossz (cm)
39-42
Szárny fesztávolság (cm)
63-67
Hím tömege (g)
535-590
Tojó tömege (g)
450-535

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
250 000
Vörös lista (globális)
VU – Sebezhető (Vulnerable)
Vörös lista (Európa)
VU – Sebezhető (Vulnerable)
Vörös lista (EU)
CR – Súlyosan veszélyeztetett (Critically Endangered)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
I/II. függelék, AEWA
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Magyarországon rendkívül ritka kóborló, 1893-1896 között Chernel István a Velencei tavon figyelt meg néhány példányt. Azóta csak néhány megfigyelése volt. Költőhelyeinek átalakulása, felszámolása miatt nem kizárt, hogy kóborló egyedei megjelennek nálunk, bár a közelmúltban európai állománya szinte teljesen összeomlott. Sajnos elterjedési területén a vadászat is hozzáadódik ehhez, a zavarás és a madarak tényleges elpusztítása jelentősen fokozza visszaszorulását. Mivel teljes világállománya igen sérülékeny, a Magyarországon esetleg megjelenő egyedek mindenképpen védelmet érdemelnek.

Élőhelye, költése:

Közép-Ázsia sztyepptavain, lagúnákban, sekély sós tavakon költ. Egy másik populáció az Ibériai-félszigeten és Észak-Afrikában népesít be hasonló élőhelyeket. Rejtetten fészkel, többnyire egy talajmélyedést alakít ki, amit növényi anyagokkal bélel. Más récékhez hasonlóan saját pehelytollaival növeli a fészek hőszigetelő-képességét. Fészekalja 7-14 tojásból áll, a kotlási idő 25-27 nap. A tojó a fiókákat felszáradásuk után a növényzet rejtekében neveli, csak megerősödésük után viszi ki őket a nyílt vízre. A vízben magvakkal, rovarokkal és zöld növényi részekkel táplálkozik, de a part menti zsenge növényzetben is előszeretettel legelészik.

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Márványos réce. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-marang Letöltés dátuma: 2022-12-04