Üstökösréce
Üstökösréce

Nevek és kódok

Magyar név
Üstökösréce
Tudományos név
Netta rufina
Angol név
Red-crested Pochard
EURING-kód
01960
HURING-kód
NETRUF

Rendszertan

Rend
Lúdalakúak
Anseriformes
Család
Récefélék
Anatidae

Testméretek

Testhossz (cm)
53-57
Szárny fesztávolság (cm)
84-88
Hím tömege (g)
900-1 400
Tojó tömege (g)
900-1 400

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
50 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA

Leírás és életmód 

Magyarországon kisszámú fészkelő, az 1980-as években jelent meg költőfajként, előtte csak kóborló egyedeit figyelték meg. Mára országszerte regisztrálták költését a jelentősebb vizes élőhelyeken. Vonuláskor nagy csapatai is megjelenhetnek halastavakon, természetes vizeken. Európai állománya stabilnak tűnik, bizonyos helyeken megritkult, míg máshol megtelepedett. Hazánkban állandósult állományának megőrzése a védett területek megfelelő kezelésével és a halastavak természetvédelmi célokat is figyelembe vevő hasznosításával megoldható. Ehhez persze nélkülözhetetlen a faj védett státuszának további megőrzése. Hazánkban egész évben megfigyelhető, legnagyobb számban vonulási időben lehet vele találkozni. A telet nagyrészt a Földközi-tenger mentén tölti, de tradicionális telelőhelye van a Bodeni-tavon is.

Élőhelye, költése:

Eurázsia mérsékelt-övi területein él, Magyarországon a természetes, jó állapotú vizeket és a kiterjedt halastavakat részesíti előnyben. Fészkét a nyílt víz és a növényzet határán alakítja ki. Az üstökösréce a közeli rokon peposzaka récéhez hasonlóan gyakran elhelyez egy-egy tojást más récefélék fészkébe is, saját fészekaljának megsemmisülése esetén így esélye van arra, hogy néhány utódja mégis felcseperedjen. Emellett 6-12 tojáson el is kotlik. A fiókák 26-28 nap alatt kelnek ki. A tojó más récefélékhez hasonlóan gondoskodik utódairól, vezeti, védelmezi és melegíti őket. Táplálkozási szokásait tekintve átmenetet képez az úszó- és bukórécék között. Főleg növényi eredetű táplálékot fogyaszt, de rovarokat, csigákat, ikrát is eszik.


Hím üstökösréce


Tojó üstökösréce

 

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 80 - 100 párra tehető (2008-2012) és növekedést mutat (2000-2012).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: március-október hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térkép

A Magyarországon megkerült külföldi gyűrűs madarak jelölési helyei.

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2023) Magyarország madarai: Üstökösréce. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-netruf Letöltés dátuma: 2023-06-09