Hantmadár
Hantmadár

Nevek és kódok

Magyar név
Hantmadár
Tudományos név
Oenanthe oenanthe
Angol név
Northern Wheatear
EURING-kód
11460
HURING-kód
OENOEN

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Rigófélék
Turdidae

Testméretek

Testhossz (cm)
14-15
Szárny fesztávolság (cm)
26-32
Hím tömege (g)
18-29
Tojó tömege (g)
18-29

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
50 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Hazánkban sík- és dombvidéken, nyílt élőhelyeken mindenütt gyakori, de sehol sem tömeges elterjedésű madár. Erősen territoriális, a hímek sokszor verekedéssel űzik el a területükre betolakodókat. Rovarokkal, pókokkal, férgekkel és csigákkal táplálkozik, melyeket a talajon, ritkábban alacsony magasságban, repülve kap el. Vonuló, a telet Afrika szavannáin tölti.

Élőhelye, költése:

Főként eurázsiai elterjedésű madár, de Észak-Amerikában és Északnyugat-Afrikában is fészkel. Kizárólag a nyílt terülteken fordul elő. Kedveli a rövidfüvű, köves élőhelyeket. Utak mentén, szántóföldeken, legelőkön, állattartó telepek környékén rendszeresen megtalálható. A hazai populáció rendszerint évente egy fészekaljat nevel, de annak sikertelensége esetén pótköltésbe kezd. Párválasztási időszakban gyakran figyelhetjük meg a hímek látványos nászrepülését. Ilyenkor tűnik fel legjobban fekete fehér mintázatú farka, melynek köszönhetően már messziről észrevehető. A fészket a tojó építi a talajra, miközben a hím egy közeli bokron, villanyvezetéken, vagy épületen énekel. A fészek helye igen változatos, más állatok üregei, kőrakások, trágyadomb oldala is megfelelő lehet számára. A fészek anyagát többnyire vékony fűszálak adják, melyek tollakkal vagy szőrökkel vannak puhára bélelve. 5-6 tojást rak, ezeken csak a tojó kotlik. A hím párja etetésében nem vesz részt, így az gyakran elhagyja a tojásokat, amíg táplálkozik. A fiókák etetésében már mindkét szülő kiveszi a részét. Előszeretettel ülnek ki magasabb pontokra, így élőhelyein könnyen megfigyelhető.


Hím hantmadár


Tojó hantmadár


Hantmadár röpkép

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 30 400 - 52 800 párra tehető (2000-2012) és mérsékelt csökkenést mutat (1999-2015).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Hazai előfordulási időszak: április-szeptember hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>


A fenti animált térképen lehet megtekinteni (a PLAY gombra kattintva) a faj európai előfordulását térben és időben (heti felbontásban). A térkép a EuroBirdPortal-ról származik, amelyhez a magyarországi adatokat a MAP adatbázisból biztosítjuk.

Állományváltozás

A hazai állomány változásáról a fészkelési időszakra vonatkozóan a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) szolgál információkkal.


Információk a grafikon helyes értelmezéséhez
MMM adatbázis > Grafikonok > Trend adatok >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térkép

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Hantmadár. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-oenoen Letöltés dátuma: 2022-05-18