Fogoly
Fogoly

Nevek és kódok

Magyar név
Fogoly
Tudományos név
Perdix perdix
Angol név
Grey Partridge
EURING-kód
03670
HURING-kód
PERPER

Rendszertan

Rend
Tyúkalakúak
Galliformes
Család
Fácánfélék
Phasianidae

Testméretek

Testhossz (cm)
29-31
Szárny fesztávolság (cm)
45-48
Hím tömege (g)
350-450
Tojó tömege (g)
340-420

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
vadászható
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Madárvédelmi Irányelv
II. függelék

Leírás és életmód 

Magyarországon általánosan elterjedt költőfaj, de az elmúlt évtizedekben jelentős állománycsökkenést szenvedett el Európa-szerte. A XX. század elején még óriási számban költött a hazai agrárkörzetekben. A mezőgazdasági struktúra átalakulása, a gépesítés, a téeszesítés, a vegyszeres növényvédelem elterjedése a fogolyállomány drasztikus összeomlását eredményezte. Az iparszerű mezőgazdaság következtében eltűnt a kisparcellás gazdálkodás, nagy monokultúrák alakultak ki. Ez a jelenség a fogoly és a legtöbb agrárterületen élő madárfaj számára kedvezőtlen. Aratás után hirtelen hatalmas táblák válnak sivár területté, ahol a foglyok sem táplálékot, sem búvóhelyet nem találnak. A gépek is sok madár pusztulását okozzák, főleg a kotlás során. A vegyszeres növényvédelem következtében pedig visszaszorultak a gyomfajok és a rovarok, melyek e tyúkszerű madár fő táplálékát jelentik. Kevésbé intenzív gazdálkodással talán megállítható a faj egyedszámának csökkenése. A táblaszegélyek, mezsgyék meghagyása is segítheti a fogoly megmaradását az agrárterületeken. Vadászható faj, október 1-jétől december 31-ig, kizárólag nem természetes állományból származó egyedek kibocsátása esetén és külön engedéllyel.

Élőhelye, költése:

Eurázsia nyugati és középső részén él, eredetileg az erdős sztyeppek madara volt, ezek megszűnésével a mezőgazdasági területekre húzódott át. Az észak-amerikai prérikre is betelepítették, ott hungarian partridge-nek hívják, ugyanis a telepítéshez felhasznált madarak jelentős részét az akkori Magyarországról szerezték be. Monogám madár, a párok szorosan összetartanak. Talajon fészkel, a tyúk 8-20 tojást rak. Időnként fészkébe más tyúkok, vagy fácán is tojhat, de ha túl sok tojást kell melegítenie, azok jelentős része megzápul. A tyúk 24-25 napig kotlik, ezalatt a kakas folyamatosan őrzi. A csibék fészekhagyók, a pár közösen vezetgeti őket. Eleinte szinte csak rovarokat esznek, majd egyre nagyobb arányban fogyasztanak apró magvakat is. A felnőttek főleg gyommagvakat esznek, emellett gabona, hajtásrészek és gerinctelenek is szerepelnek étlapjukon.


Hím fogoly


Fióka fogoly

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 10 000 - 20 000 párra tehető (2000-2012) és mérsékelt csökkenést mutat (1999-2015).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Hazai előfordulási időszak: március-szeptember hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Állományváltozás

A hazai állomány változásáról a fészkelési időszakra vonatkozóan a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) szolgál információkkal.


Információk a grafikon helyes értelmezéséhez
MMM adatbázis > Grafikonok > Trend adatok >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Fogoly. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-perper Letöltés dátuma: 2022-12-04