Kanalasgém
Kanalasgém

Nevek és kódok

Magyar név
Kanalasgém
Tudományos név
Platalea leucorodia
Angol név
Eurasian Spoonbill
EURING-kód
01440
HURING-kód
PLALEU

Rendszertan

Rend
Gólyaalakúak
Ciconiiformes
Család
Ibiszfélék
Threskiornithidae

Testméretek

Testhossz (cm)
80-90
Szárny fesztávolság (cm)
115-130

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
500 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

A kanalasgém nevét hosszú, kanálszerűen kiszélesedő csőréről kapta. A gólyákhoz hasonlóan nyújtott nyakkal repül (a gémek ugyanezt behúzott nyakkal teszik). Tollazata fehér, de a fiatal madarakon jellemzően négy éves korig az evezők és a szárnyfedők végén fekete mintázat figyelhető meg. A fiatalok csőre egyszínű, barnás, de mire ivaréretté válnak csőrük átszíneződik, fekete-szürkésen márványozottá válik, míg a „kanalukon” változó kiterjedésű narancsszínű mintázat alakul ki. A narancssárga folt mérete és alakja lehetővé teszi közelről a madarak egyedi azonosítását is. Az öreg kanalasgémek tarkójáról nászidőszakban tollbóbita nyúlik hátra, továbbá begyükön egy narancssárgás szalag húzódik keresztbe. Torkuk csupasz, sárga és narancssárga színekben pompázik.

Magyarországon a fészkelő-állomány nagy része az Alföld vizes élőhelyein koncentrálódik. Fészektelepeik sík vidéki mocsarak, árterek, tavak, halastavak területén találhatók. Hazánkban jellemzően nádasban fészkel, de fákon, bokrokon is költ. Nyugat-Európában (pl. Hollandiában) fészkét gyakran a talajra építi. A kanalasgém hazai nádas költőhelyein a derékig érő vízborítás biztosítása szükséges a fészkelés sikerének érdekében. Ez a vízmélység már megakadályozza a ragadozó emlősöket, köztük a vaddisznókat, hogy a tojásos, vagy a fiókás fészkeket megközelítsék és elpusztítsák. Más telepesen költő fajokkal vegyes kolóniát is alkothatnak, de a kanalasgémek a gémtelepen belül rendszerint elkülönülve költenek, gyakran a nádas belsejében található kisebb tavacskákat, nyíltabb részeket lakják körbe, ahol a nád babásodik. Fészkelésükre jellemző, hogy sokszor nagyon kicsi a távolság a fészkek között, a fészkek gyakran közös alapon készülnek. Átlagos fészekalja 3-4 tojásból áll. A kotlás ideje jellemzően 23-24 nap. A kotlás már az első tojás lerakásával elkezdődik, így a fiókák pár napos különbséggel kelnek. A táplálék mennyiségétől és a lábalható vizes élőhelyek teleptől való távolságától függ a felnevelt fiókák száma. Száraz években, amennyiben nagy távolságot kell megtenniük a telep és a táplálkozóterület között, kevesebb fiókát tudnak felnevelni, mert az idősebb fiókák testi fölényüket kihasználva nem engedik kisebb testvéreiket táplálékhoz jutni. A fiókák négyhetes korukig a fészekben maradnak. Kitollasodás után a telep körül mászkálnak, és óvodákat alkothatnak. Kéthónapos korukban röpképessé válnak, ezt követően szüleikkel együtt kóborolnak. Kóborlásuk alatt egy-egy kedvező területen akár 1700 példány is összeverődhet egy csapatba. Az öregek még a kóborlás alatt is etetik fiókáikat. A fiókák fejükkel ütemesen bólogatva, fél szárnyukkal az öreg madarak hátát érintve követelik a táplálékot, majd céljukat elérve etetéskor csőrükkel az öreg madarak torkába nyúlva, szinte az öregek begyéből eszik meg a táplálékukat.

Hazánkban a fiókák jelentős részét színes gyűrűkkel jelölik, melynek célja, hogy a kanalasgém vonulásáról és egyéb mozgásairól, illetve az egyedek élettörténetéről, túlélési jellemzőiről minél többet megtudjunk. A színes gyűrűk teleszkóppal jól láthatóak, de rendszeresen azonosíthatóak színes gyűrűs egyedek fényképekről is. A kanalasgémek a telet jellemzően a Földközi-tenger vidékén töltik. Kis számban a Szaharán túli területekre is eljutnak, míg egyes fiatal madarak a Kárpát-medencében kísérelnek meg áttelelni. A kanalasgémek legfontosabb telelőterülete Tunéziában és Líbiában, a Gabesi-öbölben található, ahol a Földközi-tengeren szinte egyedülálló módon az ár-apály mozgások maximuma elérheti a 2 méteres különbséget is. Itt apálykor a visszamaradó tócsák, sekély vizek kitűnő táplálkozási lehetőséget nyújtanak a faj számára. Ivarérettségüket négyéves korukban, vagy ezt követően érik el, így az ivaréretlen kanalasgémek jelentős része nem jön vissza a Kárpát-medencébe, hanem a telelőterületen marad, vagy onnan észak felé mozdul el. Közülük sokan nem térnek vissza a születési helyükre, hanem egy-egy kedvező területen átnyaralnak, például Olaszországban.

Teljes életciklusában kiemelten fontos, hogy táplálékban gazdag, sekély vizű vizes élőhelyeket találjanak, mert csak ilyen környezetben képesek táplálkozni, vagyis specialista madarak. Ezek a vizes élőhelyek főleg kontinentális viszonyok között gyakran kiszáradnak, vagy éppen az áradások e faj számára túlságosan méllyé teszik, így számukra nélkülözhetetlen, hogy tájléptékben a vizes élőhelyek hálózata álljon a rendelkezésükre, ahol mindig találnak megfelelő vízmélységű területeket a táplálkozáshoz. A sekély vízben gyalogolva keresik táplálékukat, csőrükkel kaszáló mozdulatokat végezve. Zsákmányuk elsősorban halakból, ebihalakból és békákból áll, de más kétéltűeket (pl. gőtéket), illetve vízirovarokat és azok lárváit, piócákat és rákokat is fogyasztanak.

Összeállította: Pigniczki Csaba

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 850 - 1 400 párra tehető (2008-2012), s ingadozó trendet mutat (2000-2012).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: március-október hónapokban, de kis számban áttelelőkkel is lehet találkozni


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>


A fenti animált térképen lehet megtekinteni (a PLAY gombra kattintva) a faj európai előfordulását térben és időben (heti felbontásban). A térkép a EuroBirdPortal-ról származik, amelyhez a magyarországi adatokat a MAP adatbázisból biztosítjuk.

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térképek

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

A Magyarországon megkerült külföldi gyűrűs madarak jelölési helyei.

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

A kézrekerülések körülményei

A kérzekerülési körülmények 8 fő csoportba kerültek összegzésre. A diagram csak a kézrekerüléseket tartalmazza (a visszafogásokat és a megfigyeléseket nem).

Média 

Kapcsolódó linkek 

2008 év madara – a kanalasgém >>

Természetvédelmi kezelés / Kanalasgém >>
oldal a termeszetvedelmikezeles.hu honlapon

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Kanalasgém. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-plaleu Letöltés dátuma: 2022-10-04