Aranylile
Aranylile

Nevek és kódok

Magyar név
Aranylile
Tudományos név
Pluvialis apricaria
Angol név
European Golden Plover
EURING-kód
04850
HURING-kód
PLUAPR

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Lilefélék
Charadriidae

Testméretek

Testhossz (cm)
26-29
Szárny fesztávolság (cm)
67-76
Hím tömege (g)
160-280
Tojó tömege (g)
160-280

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék

Leírás és életmód 

Az alföldi pusztákon, vizes élőhelyeken, legelőkön, szántókon gyakori tavaszi és kisszámú őszi átvonuló. Szeptember és december, valamint március és április között figyelhető meg, főleg csapatosan. Európában nagy számban fészkel, nem ismertek az egész állományt veszélyeztető folyamatok. Megfelelő tájhasználattal, a védett területek megfelelő kezelésével biztosítható, hogy a hazánkon átvonuló példányok megfelelő táplálkozó- és pihenőhelyeket találnak. Vonuló madár, a telet főleg Nyugat- és Dél-Európában tölti.

Élőhelye, költése:

Monotipikus faj, Eurázsia északi részén költ. Tundrákon, mocsarakban, lápokon fészkel. Az alacsony növényzetet kedveli, ami a kotló madár számára biztosítja a környék belátását. Fészke legtöbbször egy a növényzet között kialakított csésze. Fészekalja általában 4 tojásból áll. Évente egyszer költ, a két szülő felváltva kotlik. A kotlási idő 27-30 nap, a fiókák fészekhagyók. Egy hónapos koruk körül érik el a röpképességet. Az aranylile rovarokat és lárváikat, férgeket és más gerincteleneket fogyaszt.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres vendég

Előfordulási időszak: március-április és szeptember-december hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térkép

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Aranylile. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-pluapr Letöltés dátuma: 2022-10-03