Nyírfajd
Nyírfajd

Nevek és kódok

Magyar név
Nyírfajd
Tudományos név
Tetrao tetrix
Angol név
Black Grouse
EURING-kód
03320
HURING-kód
TETRIX

Rendszertan

Rend
Tyúkalakúak
Galliformes
Család
Fajdfélék
Tetraonidae

Testméretek

Testhossz (cm)
40-55
Szárny fesztávolság (cm)
65-80
Hím tömege (g)
1 000-1 450
Tojó tömege (g)
750-1 100

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
50 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék alfaj

Leírás és életmód 

A XIX. században még költött a Nyírség, a Szatmári-Tiszahát, a Beregi- és a Szatmári-síkság nyíreseiben, egyike a hazánkból kipusztult madárfajoknak. Élőhelyének átalakulása, feldarabolódása miatt európai állománya többnyire csökken. Természetes visszatelepülésének esélye Magyarországon sajnos nagyon csekély. A Nyírségben vadászati szervezetek támogatásával tenyésztési és visszatelepítési program indult 2006-ban.

Élőhelye, költése:

Eurázsia északi és hegyvidéki területein, tőzeglápokon, erdei tisztásokon, fenyő- és lombelegyes erdőkben él. Poligám madár, a kakasok több tyúkkal is párosodnak. A kakasok látványos dürgéssel döntik el a rangsort. A tyúkok többnyire a legerősebb kakasokkal párzanak. A tyúk a földön alakítja ki fészkét. Évente egyszer költ, fészekalja 7-10, néha akár 15-16 tojásból áll. A csibék 24-28 napi kotlás után kelnek ki. A tyúk egyedül vezetgeti őket. Táplálékában az áfonya és a boróka bogyója játszik jelentős szerepet, de hajtásokat, rügyeket, terméseket, rovarokat és más gerincteleneket (főleg a csibék) is eszik.

Galéria: 

Jeladós nyomkövető felszereléséhez befogott tojó szabadon engedése.

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Nyírfajd. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-tetrix Letöltés dátuma: 2022-07-04