Naumann-rigó
Naumann-rigó

Nevek és kódok

Magyar név
Naumann-rigó
Tudományos név
Turdus naumanni
Angol név
Naumann's Thrush
EURING-kód
11960
HURING-kód
TURNAU

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Rigófélék
Turdidae

Testméretek

Testhossz (cm)
20-23
Szárny fesztávolság (cm)
36-39

Leírás és életmód 

A Naumann-rigó nagy elterjedésű faj, Eurázsiában Közép-Szibériától keletre költ. Nyílt fás élőhelyeken a tundra és tajga határmezsgyéjén költ, fészkét fára rakja, amiben 3-5 tojásos fészekaljat nevel május-júniusban. Rovarevő, de ősszel/télen növényi táplálékot, különböző bogyókat is fogyaszt. Vonuló faj, költőterületéről dél-délkeleti irányba vonul és a telet Kínában és a környező országokban tölti. Európába ritka kóborló példányai jutnak el. Elterjedési területén közönséges, nem veszélyeztetett.

Magyarországon először 2015 december 31.-én a Népligetben figyelték meg. Korábban egy XIX. századi kétes eredetű preparátumot ismertünk, ami nem bizonyította egyértelműen hazai előfordulását.

Előfordulás és állományainak helyzete 


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>

A fenti interaktív térképen a 2015.12.31. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Naumann-rigó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-turnau Letöltés dátuma: 2022-09-25