Már megközelítően húszezer vadlúd érkezett Tatára!

Kevesebb mint három hét múlva kerül sor a XIII. Tatai Vadlúd Sokadalomra - amire szeretettel várunk és hívunk mindenkit -, ezért ilyentájt nagy várakozással figyeljük a madárcsapatok beáramlását. Az enyhe idő ellenére a kontinens északi régióiból folyamatosan érkeznek a tucatnyi fajhoz tartozó libák és récék. Többségük nagy lilik, de már két, világviszonylatban is veszélyeztetett és ritka lúd több egyede is a tatai Öreg-tóra érkezett. A libák mellett itt vendégeskedik négyezernél több sirály és több mint ötezer réce is.

Az északi vendégek számára a tó nélkülözhetetlen éjszakázó-, fürdő- és ivóhelyet jelent, ahonnan a libák minden  reggel csapatosan húznak ki a környező gyepekre és szántókra legelészni, majd este vissza a vízre éjszakázni. A szintén itt megpihenő récék fordított viselkedést folytatnak, ők elsősorban éjszaka látogatják a szárazföldi táplálkozóterületeket.

Vörösnyakú lúd (Fotó: Papp Gábor - forrás: birding.hu).
A vörösnyakú lúd nem csak a világ egyik legveszélyeztetettebb, de
egyben legkisebb és legszebb libája is, melyből 12-14 példány
tartózkodik a tavon (Fotó: Papp Gábor,
forrás. birding.hu)
 
Kis lilik (Fotó: Csonka Péter).
A Sokadalom leggyakoribb fajához, a nagy lilikhez nagyon hasonló
kis lilik állománya sajnos folyamatosan csökken, ezért a
Sokadalom egyik legnagyobb látványosságát ezek a
madarak jelentik, melyekből már kettőt is
láttak a területen (Fotó: Csonka Péter)
.

 

A Tatai Vadlúd Sokadalmat azért szervezzük idén már XIII. alkalommal az Öreg-tó partjára, hogy az érdeklődő 12-15.000 látogató számára bemutassuk a világ egyik legkülönlegesebb madárgyülekező-helyét és a madarak napi kétszeri "húzását".

A Tatai Vadlúd Sokadalom legnagyobb látványossága
az esti libabehúzás (Videó: Orbán Zoltán).

 

 

Orbán Zoltán

A felső kis képen nagy lilikek
láthatók (Fotó: Simay Gábor)

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.