Már megközelítően húszezer vadlúd érkezett Tatára!

Kevesebb mint három hét múlva kerül sor a XIII. Tatai Vadlúd Sokadalomra - amire szeretettel várunk és hívunk mindenkit -, ezért ilyentájt nagy várakozással figyeljük a madárcsapatok beáramlását. Az enyhe idő ellenére a kontinens északi régióiból folyamatosan érkeznek a tucatnyi fajhoz tartozó libák és récék. Többségük nagy lilik, de már két, világviszonylatban is veszélyeztetett és ritka lúd több egyede is a tatai Öreg-tóra érkezett. A libák mellett itt vendégeskedik négyezernél több sirály és több mint ötezer réce is.

Az északi vendégek számára a tó nélkülözhetetlen éjszakázó-, fürdő- és ivóhelyet jelent, ahonnan a libák minden  reggel csapatosan húznak ki a környező gyepekre és szántókra legelészni, majd este vissza a vízre éjszakázni. A szintén itt megpihenő récék fordított viselkedést folytatnak, ők elsősorban éjszaka látogatják a szárazföldi táplálkozóterületeket.

Vörösnyakú lúd (Fotó: Papp Gábor - forrás: birding.hu).
A vörösnyakú lúd nem csak a világ egyik legveszélyeztetettebb, de
egyben legkisebb és legszebb libája is, melyből 12-14 példány
tartózkodik a tavon (Fotó: Papp Gábor,
forrás. birding.hu)
 
Kis lilik (Fotó: Csonka Péter).
A Sokadalom leggyakoribb fajához, a nagy lilikhez nagyon hasonló
kis lilik állománya sajnos folyamatosan csökken, ezért a
Sokadalom egyik legnagyobb látványosságát ezek a
madarak jelentik, melyekből már kettőt is
láttak a területen (Fotó: Csonka Péter)
.

 

A Tatai Vadlúd Sokadalmat azért szervezzük idén már XIII. alkalommal az Öreg-tó partjára, hogy az érdeklődő 12-15.000 látogató számára bemutassuk a világ egyik legkülönlegesebb madárgyülekező-helyét és a madarak napi kétszeri "húzását".

A Tatai Vadlúd Sokadalom legnagyobb látványossága
az esti libabehúzás (Videó: Orbán Zoltán).

 

 

Orbán Zoltán

A felső kis képen nagy lilikek
láthatók (Fotó: Simay Gábor)

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

Madárbarát település pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.