Már több mint 10 ezer megfigyelést regisztráltak a gyerekek a Tavaszi Madárlesen

Már több mint 10 ezer vándormadarat regisztráltak az európai gyerekek a "Tavaszi madárles" elnevezésű akcióban. A legtöbben (40%) füsti fecske megfigyelésüket töltötték fel a Spring Alive honlapjára, de a fehér gólya (33%) sem marad el sokkal mögötte.

Tavaszi Madárles


A harmadik helyen a sarlósfecske áll (13%), őt követi a kakukk (12%), a sereghajtó pedig a gyurgyalag (2%). A program három hónapja indult el Európa-szerte.

Az MME ernyőszervezete, a BirdLife International az idén 5. alkalommal rendezi meg a nagyszabású természetvédelmi akciót.

A résztvevőknek nem kell mást tenniük, mint megfigyeléseiket regisztrálni a Spring Alive honlapján, illetve nyomon követniük a madarak érkezését a weblap térképein.

A programmal szeretnénk felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, mely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását. Akik figyelemmel kísérik a beérkezett információkat, s maguk is "meglesik" a madarakat, képet kaphatnak arról, hogy milyen változások történnek évről évre a hosszú távú vonuló madaraink hazaérkezésében. A madarak első megfigyeléseit regisztráló valamint a legtöbb adatot feltöltő gyerekek (osztályok, csoportok) ajándék karkötőket és kitűzőket kapnak a programszervezőtől!

A résztvevők 2010-ben 103.582 megfigyelést regisztráltak a honlapon.

A nemzetközi programot a Mitsubishi Fund for Europe and Africa (MCFEA), valamint a legnagyobb BirdLife partner, az Angol Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) támogatja.


Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.