Már több mint 10 ezer megfigyelést regisztráltak a gyerekek a Tavaszi Madárlesen

Már több mint 10 ezer vándormadarat regisztráltak az európai gyerekek a "Tavaszi madárles" elnevezésű akcióban. A legtöbben (40%) füsti fecske megfigyelésüket töltötték fel a Spring Alive honlapjára, de a fehér gólya (33%) sem marad el sokkal mögötte.

Tavaszi Madárles


A harmadik helyen a sarlósfecske áll (13%), őt követi a kakukk (12%), a sereghajtó pedig a gyurgyalag (2%). A program három hónapja indult el Európa-szerte.

Az MME ernyőszervezete, a BirdLife International az idén 5. alkalommal rendezi meg a nagyszabású természetvédelmi akciót.

A résztvevőknek nem kell mást tenniük, mint megfigyeléseiket regisztrálni a Spring Alive honlapján, illetve nyomon követniük a madarak érkezését a weblap térképein.

A programmal szeretnénk felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, mely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását. Akik figyelemmel kísérik a beérkezett információkat, s maguk is "meglesik" a madarakat, képet kaphatnak arról, hogy milyen változások történnek évről évre a hosszú távú vonuló madaraink hazaérkezésében. A madarak első megfigyeléseit regisztráló valamint a legtöbb adatot feltöltő gyerekek (osztályok, csoportok) ajándék karkötőket és kitűzőket kapnak a programszervezőtől!

A résztvevők 2010-ben 103.582 megfigyelést regisztráltak a honlapon.

A nemzetközi programot a Mitsubishi Fund for Europe and Africa (MCFEA), valamint a legnagyobb BirdLife partner, az Angol Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) támogatja.


Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.