Más utakon - daruvonulás váltakozó útvonalakon

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

Daruvonulás Hadarics Tibor

2022-ben minden eddiginél több madár jelent meg a Fertőnél, az első vonulási hullám során (október utolsó hete) 25 ezer felett tetőzött a számuk, a második hullámban (november első hete) 6000-7000 pld-ra becsültük a számukat, november harmadik hetében pedig egy újabb, de még kisebb hullám (1000-2000 madár) is volt. Mára már a madarak továbbálltak, Spanyolország felé vették az irányt.Ezen az őszön is leolvastunk több színes gyűrűs példányt, ezek közül eddig hétnek, hat finn és egy észt madárnak érkeztek meg a gyűrűzési (és korábbi leolvasási) adatai. Szinte mindegyik madarat látták már korábban (akár évekkel korábban) a Hortobágyon, és szinte mindnek van megfigyelése Spanyolországban is, egyeseket korábban láttak már Németországban és Franciaországban is.


Mindez arra utal, hogy ezek a madarak váltogathatják a vonulási útvonalaikat, hiszen vannak köztük olyanok, amelyeket korábban a Finnország-Lengyelország-Németország-Franciaország-Spanyolország útvonalon láttak, máskor viszont lejöttek a Hortobágyra, ahonnan viszont nem déli irányban folytatták útjukat, hanem a Dunántúl felett, majd az Alpokat délről vagy északról megkerülve repültek a spanyolországi telelőhelyeikre.


A térképen a vonalak nem a direkt vonulási útvonalakat jelölik, csupán az egyes leolvasási helyek vannak
vonalakkal összekötve. (forrás: tringa.mme.hu)

 

Fotók és szöveg: Dr. Hadarics Tibor

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően indult el hasonló céllal az Év hüllője / Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az Év lepkéje 2023-ban.