Más utakon - daruvonulás váltakozó útvonalakon

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

Daruvonulás Hadarics Tibor

2022-ben minden eddiginél több madár jelent meg a Fertőnél, az első vonulási hullám során (október utolsó hete) 25 ezer felett tetőzött a számuk, a második hullámban (november első hete) 6000-7000 pld-ra becsültük a számukat, november harmadik hetében pedig egy újabb, de még kisebb hullám (1000-2000 madár) is volt. Mára már a madarak továbbálltak, Spanyolország felé vették az irányt.Ezen az őszön is leolvastunk több színes gyűrűs példányt, ezek közül eddig hétnek, hat finn és egy észt madárnak érkeztek meg a gyűrűzési (és korábbi leolvasási) adatai. Szinte mindegyik madarat látták már korábban (akár évekkel korábban) a Hortobágyon, és szinte mindnek van megfigyelése Spanyolországban is, egyeseket korábban láttak már Németországban és Franciaországban is.


Mindez arra utal, hogy ezek a madarak váltogathatják a vonulási útvonalaikat, hiszen vannak köztük olyanok, amelyeket korábban a Finnország-Lengyelország-Németország-Franciaország-Spanyolország útvonalon láttak, máskor viszont lejöttek a Hortobágyra, ahonnan viszont nem déli irányban folytatták útjukat, hanem a Dunántúl felett, majd az Alpokat délről vagy északról megkerülve repültek a spanyolországi telelőhelyeikre.


A térképen a vonalak nem a direkt vonulási útvonalakat jelölik, csupán az egyes leolvasási helyek vannak
vonalakkal összekötve. (forrás: tringa.mme.hu)

 

Fotók és szöveg: Dr. Hadarics Tibor

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.