Máté Bence magyar fotográfus nyerte el idén a természetfotózás Oscar Díját - gratulálunk!

A Veolia Environnement “Az Év természetfotósa” pályázat 2010 október 20-án hirdette ki eredményeit egy csodálatos díjátadón a londoni Természettudományi Múzeumban. Az idei elismerést Máté Bence, hazánk közismert természetfotósa nyerte, az Év Ifjú Természetfotósa pedig ismét a skót származású Fergus Gill lett.


A pályázatra idén, több mint 31 000 nevezés érkezett, összesen 81 országból. A 10 főből álló szakmai zsűri 12 kategóriában választotta ki a legjobb felvételeket.

A győztes képet “A marvel of ants” (Árnyjáték) címmel a
pusztaszeri Máté Bence honfitársunk készítette. Ráadásul Bence
az Eric Hosking díjat is elnyerte, így első magyarként a fődíjat
és a speciális kollekció
díjat is elhozta.A fődíjat az a fotográfus nyeri, aki a legmeghökkentőbb, vagy különleges képet adja be a pályázatra. Bence az Eric Hosking díjban szereplő kollekciójával nyert jogot arra, hogy a képét válasszák az idei legjobbnak. Ráadásul ez a díj, a 18-26 éves korú fiatal tehetségeket emeli ki a pályázat több tízezer képe közül.

Máté Bence nyilatkozta a díjnyertes képről:

„Amikor 2009-ben először hangyákat fényképeztem, reggeltől estig aktívak voltak. Később szerettem volna folytatni a fotózást, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az ismert hangyafészkek közelében egyetlen dolgozó sem mozog. Feltűnt azonban, hogy a járataik tiszták, annak ellenére, hogy a fák folyamatosan hullatják leveleiket. Nem maradt más ötletem, mint éjszaka felkeresni őket. Nagy meglepetésemre a hangyák aktívabbak voltak, mint bármikor azelőtt: tömött sorokban szállították a leveleket. Végigkövettem a nyomvonalukat, végül minden út egy fa törzsénél folytatódott, felfelé a koronába. A hangyákat vakufénnyel, háromméteres távolságból világítottam meg, hogy sziluettjük kellően kontrasztos maradjon.”

Mi magyarok és egyben a Természetfotó magazin szerkesztősége, nagyon büszkék vagyunk Bencére, hiszen ezt a bravúrt még egyetlen magyarnak sem sikerült elérnie. Ráadásul Máté Bence magazinunk munkatársa, így különösen jó érzés erről a hírről beszámolnunk.

A verseny fő támogatója a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin. A 2010-es verseny és kiállítás fő szponzora a Veolia Environnement, amely a világ egyik vezető környezetgazdálkodási szolgáltató cége. Multinacionális cégekkel és kormányokkal működik együtt, hogy csökkentsék a környezeti károkat a mindennapi életünkben, amit kötelességünk védeni.


A pályázat linkje >>

Máté Bence cikksorozata a Magazinunkban itt olvasható Costa Ricai kalandjáról és a képek készítéséről:

Máté Bence honlapja >>

Imre Tamás a Természetfotó magazin
főszerkesztője

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is gratulál, és további sok sikert kíván Bencének, külön köszönve segítségét, melynek keretében eddig is sok fotóval segítette munkánkat (ezekből látható három a fejlécben)!

 

 

   

 Az MME honlapjának fejlesztése az Európai Unió
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg a TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0098 projekt
keretében

 

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.

Öreg tollruhás hamvas rétihéja hím (fotó: Hencz Péter)

Az MME Hamvasrétihéja-védelmi Munkacsoport keretein belül a korábbi évekhez hasonlóan  2022-ben is folytatódtak a hamvas rétihéják alaposabb megismerését és védelmét célzó tevékenységeink a Grassland HU projekt vállalásának megfelelően. 2020-ban és 21-ben nyomkövetős madarak viselkedését és fészkelőhelyeik tulajdonságait ismertük meg.

Az MME nemrégiben megalakult Ritkaságvadász Szakosztálya 2022. április 30-án szervezte meg az első Skywatching Day-t. A Magyarországon eleddig páratlan rendezvény nevéhez méltóan az égrenézésről szólt: a részvevők a kijelölt vagy önként vállalt pontokon figyelték az eget és írták össze a látott, átrepülő madarakat.