Medvehagyma

Üde lomberdeink tavaszi aljnövényzetének jellegzetes növénye a medvehagyma (Allium ursinum). Tél végén jelennek meg első levelei, áprilisra pedig már összefüggő szőnyegként borítja be az erdő alját, messziről érezhető hagymaszagot árasztva.

Medvehagyma virágzásban (Fotó: Demeter Károly)

A medvehagyma az amarilliszfélék családjába tartozó hagymás évelő. Fehér, hosszúkás hagymájából két, hosszú nyelű, lándzsa alakú, fényes felületű tőlevelet hoz. Ernyős virágzatában a felfelé álló fehér virágok április végén, május elején nyílnak. Toktermésében sok fekete mag fejlődik. Virágzás után a növény föld feletti részei elszáradnak, a felhalmozott tápanyagból hagymái sarjhagymákat fejlesztenek, így a későbbi években egy tövön belül már számos hagyma helyezkedik el szorosan egymás mellett.

Európa atlanti-szubmediterrán klímájú területein elterjedt, Magyarországon a Dunántúli-középhegység és a Dél-Dunántúl üde bükköseiben, gyertyános-tölgyeseiben fordul elő tömegesen. Leggyakoribb a Mecsek, a Zselic, a Keszthelyi-hegység és a Bakony területén.
Hűvös, párás mikroklímát és laza szerkezetű, morzsalékos, tápanyagban gazdag talajt igényel.

Gyógyító hatása régóta ismert. A népgyógyászatban bélfertőtlenítőként, emésztési zavarok esetén, valamint a szervezet méregtelenítésére használják.
Kutatások igazolják, hogy - a fokhagymához hasonlóan - csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, segít megelőzni az érelmeszesedést. Antibiotikus hatását is kimutatták. Fő hatóanyaga a kéntartalmú alliin, mely a növény jellegzetes fokhagyma-illatáért is felelős.

Elnevezésének magyarázata az a régi megfigyelés, hogy a téli álomból ébredő medvék nagy mennyiségben fogyasztják, vélhetően vitaminforrásként és emésztésserkentő hatása miatt.

Más népies elnevezései is vannak, mint boszorkányhagyma, vadfokhagyma vagy erdei fokhagyma.


Medvehagyma
(Fotó: Bodnár Katalin)

Friss leveleinek konyhai felhasználására számtalan lehetőség van, virága pedig különleges aromájú mézet biztosít. Fogyasztásra a kifejlett, de még friss levelei gyűjthetők a virágzás kezdete előtt. Gyűjtéskor nagyon fontos a növény felépítésének és élőhelyének pontos ismerete, mivel leveleinek hasonlósága miatt  összetéveszthető a súlyos mérgezést okozó májusi gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel!

Magyarországon jelenleg még nem védett, de  állományainak fennmaradásához fontos a gyűjtés szabályainak betartása (a leveleket ne tépjük ki tövestül, egy tőről csak a levelek egy részét vágjuk le, és lehetőleg ne egymás melletti tövekről gyűjtsünk). Előfordulási helyei gyakran fokozottan védett területek, ahol a gyűjtés külön engedélyhez kötött.

Az ELTE Füvészkertjében is nagy területen zöldell ilyenkor a medvehagyma. Megtalálhatjuk a gyógynövény-gyűjteményben, valamint a magyar flórát bemutató gyűjteményben a középhegységi erdők növényei között.

Kullmann Ágnes
                                                                                                                      ELTE Füvészkert