Megérkeztek a fülemülék

Talán a legszebb hangú madarunk a fülemüle (Luscinia megarhynchos), nyelvújítás kori nevén csalogány. A hímek a költési időszakban ráadásul egész nap, akár egész éjjel is énekelnek. Ez a dal természetesen nem nekünk szól, de mindenképpen érdemes meghallgatnunk!

Fülemüle (Fotó: Ódri Attila)

A nálunk fészkelő, de máshol telelő madarak tél végétől nyár elejéig folyamatosan érkeznek vissza hozzánk. A legkorábban érkezők közt van a bíbic (Vanellus vanellus), majd következnek a gólyák, a fecskék. A fülemüle a szintén közkedvelt énekű sárgarióval (Oriolus oriolus) együtt a későn érkezők közé tartozik.


Bíbic, fehér gólya, füsti fecske, sárgarigó
(Fotók: Bajor Zoltán, Dombó Szabolcs, Harcz Balázs, Bécsy László)

Jelenlétét leginkább onnan vehetjük észre, hogy bokrosokban, parkokban felcsendül messzehangzó éneke. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület évről évre megrendezi a Fülemülék Éjszakája programsorozatát. Bár a közös kirándulások a járvány miatt elmaradnak, kis szerencsével a kertbe kisétálva, akár a nyitott ablakba kiállva is élvezhetjük az esti fülemülekoncertet.


Fülemüle éneke (Videó: Orbán Zoltán)

A fülemüle megjelenésében kevéssé feltűnő, bár rozsdabarna tollazatával és karcsú alakjával megkapó látványt nyújt, ha sikerül megpillantanunk. Hasznos madár, főként rovarokkal, csigákkal táplálkozik.

 

 

Írta: Benedek Veronika

Tevékenység: