Megfogták az első magyar erdei sármányt!

Kedden a késő délutáni órákban fogták meg az első magyar erdei sármányt, Pölöske határában, Zala megyében. Hazánkra nézve a fauna új faja, a boreális öv költő madara.

 

Fotó: Kancsal Béla
Az erdei sármány (Emberiza rustica) Skandinávia zárt erdeiben, mocsaras fenyvesekben vagy lucosokban fészkel nyír, fűz vagy más lombhullató fák jelenlétében. Ny - Európában, mint őszi kóborló szokott feltűnni, a telet DK - Ázsiában tölti.

A fiatal tojó madarat meggyűrűzték és másnap kora reggel engedték szabadon.

További információ:
www.birding.hu

Kapcsolódó hírek

Hím cigánycsuk (Fotó: Panyik Norbert)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rajzpályázatot hirdet „Mezők éber őre, a cigánycsuk” címmel óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban.

A 2021. év fajai (Fotók: MME archívum, Vadonleső, MHT, MMT, OEE)

Összegyűjtöttük a 2021. év megválasztott élőlényeit: madár, kétéltű, emlős, rovar, hal, gomba, fa, vadvirág.

Fecskefészkek engedélyezett eltávolítása, fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele és lombfakadás előtti fakivágás – a települések három leggyakoribb, évről évre ismétlődő természetvédelmi problémája (Fotók: Orbán Zoltán)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy a költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amik áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.