Meggyűrűzték a gólyákat

Az Magyar Madártani Egyesület Tápió-vidéki munkacsoportja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Tápió Közalapítvány támogatásával nagyszabású gólyagyűrűzést rendezett június 18-án a Tápió-mente több településén: Farmoson, Tápiógyörgyén, Újszilváson, Tápiószőlősön, Tápiószelén, Göbölyjáráson és Nagykátán.


Fotó: Halmos Gergő

Az akció célja, az idei költésből kikelt és életben maradt fiókák meggyűrűzése volt, hogy útvonalukat, életútjukat a gyűrűk segítségével a kutatók nyomon követhessék. Sajnos, a június eleji néhány napos esős hideg a legtöbb fészekalj utódait megtizedelte, az egyébként is gyérebben költő idei állományból. Tavaly a Tápió-vidéken egy-kettő híján 100 kirepülő kisgólyáról volt tudomásunk idén ennek alig a harmadára számítunk.

A gyűrűzést az érintett falvakban nagy érdeklődés kísérte, s az évzáró ünnepélyek ellenére is sokan voltak kíváncsiak a kis csőrösökre. Legtöbben Tápiógyörgyén gyűltek össze a nagy eseményre a Dózsa György úti fészkeknél. S az országos hírverésnek köszönhetően még albertirsai és székesfehérvári látogatók is jelen voltak a nézőközönségben.


Fotó: Halmos Gergő

A helyszíneken egy darus kocsi segítségével hozták le a fészekből a fiókákat, hogy az érdeklődők szeme láttára rakják rá a gyűrűt az ifjú vándorokra. Az összegyűlt hallgatóságot Németh András (MME), az akció főszervezője köszöntötte és tájékoztatta a gólyavédelmi programról. A jelölést a gyűrűzésben évtizedek óta aktív szakember, Benei Béla végezte, aki 1978 óta több, mint 10.000 madarat gyűrűzött meg az országban. Minden gyűrű tartalmaz egy egyedi azonosító kódot, melyet a vonuláskutató madarászok távcsővel messziről leolvashatnak, s így nyomon követhetik a madarak vonulási útvonalát. Tavaly ősszel izraelből küldtek visszajelzést egy Tápió-vidéken gyűrűzött fekete gólyáról, mely az Földközi-tengert keletről megkerülve vonult Afrikába, szintén ezen az útvonalon vonult az a fehér gólya amelyet idén Tanzániában látott egy angol madarász 5836 km-re Tápiószentmártontól ahol tavaly nyáron fiókaként került gyűrű a lábára.


Fotó: Németh András

Az újszerű kezdeményezésről a helyi sajtó mellett a katolikus rádió és az RTL Klub riporterei is beszámoltak a hírcsatornákon. Ugyanis a szervezőknek a gyűrűzés mellett fontos célkitűzése volt, hogy a látványos eseménnyel felhívják a lakosság figyelmét is kedves madaraink védelmére, megbecsülésére, melyre egyre inkább rászorulnak. Ennek kapcsán arra kérjük a madárbarátokat, hogy a gólyákkal kapcsolatos észrevételeiket, megfigyeléseiket (fészek-, fiókapusztulás, kikelő fiókák száma) jutassák el a következő elérhetőségek valamelyikén a Tápió-vidéki munkacsoportnak (Tel.: 06/20-234-9994, e-mail: mme.tapio@vipmail.hu)


További információ:
Fehérgólya-védelem | Fajvédelmi terv | A fehérgólya helyzete Magyarországon 1941-2002 (.doc)

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.