Meghívó - Madárszámlálók és Madárgyűrűzők VI. Országos Találkozója, 2022. február 12-13.

Kedves Kollégák!

Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők VI. Országos Találkozójára!

 

Időpont: 2022. február 12-13.

Helyszín: Budapest

1. nap: TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6. (Dr. Harsányi István Konferenciaterem, földszint)

2. nap: BiPi VillaNánási út 85-87. 

Mindkét napon online közvetítés is lesz a Teams rendszerben, így, ha valaki nem tud személyesen részt venni a találkozón, interneten keresztül bekapcsolódhat és meghallgathatja az előadásokat.

Figyelem! A találkozó teljes ideje alatt a zárt, közösségi terekben a maszkhasználat kötelező (kivételt képez az előadó, akinek nem kötelező, de ajánlott). Szükség esetén a találkozó megkezdése előtt további tájékoztatást küldünk a regisztrált résztvevőknek.

A száláshelyek száma limitált! Mivel a szálláshelyen 3-8 ágyas szobák vannak, kérjük, hogy felelősen döntsön a szállás igénybevételéről (aktuális egészségi állapota kielégítő, megfelelő számú oltással rendelkezik stb.)!

Előzetes regisztráció mindkét napra vagy az online közvetítésre is szükséges! Mivel a helyszínen megjelenő résztvevők számát előre tudnunk kell (étkezések, szállás), ezért kérjük, hogy mielőbb regisztráljon, de legkésőbb 2022. február 3-ig!

A regisztráció módja:

 • On-line regisztrációs űrlapon (akik a 2. napon is részt vesznek, azok mindenképpen ezt töltsék ki!): https://forms.gle/C7zRhMjD1cxBkcfEA
 • E-mail üzenetben, telefonon vagy levélben – elérhetőségeink a levél fejlécében megtalálhatóak!
 • Kérjük, azt is jelezzék, ha az 1. napra hoznak magukkal más érdeklődőket is!

Tervezett program az 1. napra:

10:00 – 16:00 TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6. (Dr. Harsányi István terem, földszint)

Az első napon lesz a „klasszikus” értelemben vett „MMM Országos Találkozó”, ahová minden korábbi, jelenlegi és leendő felmérőnket várjuk, s ahol bemutatjuk az országos programok (MMM, MAP) éves eredményeit és megtartjuk a 2021-ben MMM felmérést végzők ajándéksorsolását.

 • Megnyitó és a program ismertetése
 • Áttekintő a 2021. évről (Nagy Károly)
 • Állománytrendek a Mindennapi Madaraink Monitoring 1999-2021 évi adatai alapján (Prof. Dr. Szép Tibor, Nyíregyházi Egyetem & MME)
 • EURING madárvonulási atlasz bemutatása (Dr. Stephen Baillie, BTO, online előadás, angol nyelven, tolmácsolással. Szervezés folyamatban, az előadás időpontja technikai okok miatt változhat.)
 • Magyarország madáratlasza (Lovászi Péter)
 • Kihívások és lehetőségek Magyarország madáratlasza elkészülte után (Prof. Dr. Szép Tibor, Nyíregyházi Egyetem & MME)
 • Ebédszünet – kávéval, üdítővel és harapnivalóval vendégeljük meg a rendezvény résztvevőit.
 • Turdus – a mobil alkalmazás bemutatása (Nagy Károly)
 • a Ritkaságvadász Szakosztály bemutatkozása és beszámolója (Gál Szabolcs)
 • a Vízimadár-védelmi Szakosztály bemutatkozása és beszámolója (Zalai Tamás)
 • Az MMM ajándékok kisorsolása a 2021-ben felméréseket végzők között, a már megszokott szabályok szerint.
 • A résztvevők által felvetett témák megvitatása. Amennyiben van olyan téma, amelyet szeretnének megvitatni a rendezvényen, kérjük, jelezzék valamelyik elérhetőségünkön!

Tervezett program a 2. napra:

09:00 – 17:00 BiPi Villa, Nánási út 85-87.

A második napon lesz a „klasszikus” értelemben vett “Gyűrűzőtalálkozó”.

A 2. nap résztvevőinek szállását mi biztosítjuk, ezért is kérjük az on-line regisztrációs űrlap kitöltését legkésőbb február 3-ig!

Fontos információ: szombat este vacsoráról, vasárnap reggeliről minden résztvevőnek saját magának kell gondoskodnia, a szálláson hűtőszekrény rendelkezésre áll.

Tervezett programok:

Madárgyűrűzési igazolványok kiadása és gyűrűfelvétel lehetősége a helyszínen azoknak, akik addigra minden kötelezettségüket hiánytalanul teljesítették (igyekezzetek úgy szervezni a gyűrűigényeket, hogy ne kelljen postázni).

A rendezvényt az MME Monitoring és Kutatási Osztálya szervezi, „A Vonuló Madarakért Alapítvány” támogatásával.
 

Üdvözlettel: Görögh Zoltán, Karcza Zsolt, Lovászi Péter, Lukács Katalin Odett, Nagy Károly, Dr. Szép Tibor

Kapcsolódó hírek

Az MME Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzést hirdet tizenévesek részére Kezdő madarász címmel. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Schmidt Egon életének 92 évében elhunyt.  Elhunyt szerettünk búcsúztatása 2023. március 10-én 11:15 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozóban.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja alkalmából országos versenyt hirdet az általános iskolai felső tagozatos tanulók számára.