Megindult az aratás - veszélyben a hamvas rétihéják

A földön fészkelő hamvas rétihéja fészekalja gyakran esik áldozatul a kombájn kaszáinak, mert a fiókák még nem röpképesek az aratás kezdetekor. Segítse Ön is a védelmi munkát!


Fotó: Fatér Imre

Érik a gabona és már meg is kezdődött az év legnagyobb mezőgazdasági munkája, az aratás. Minden bizonnyal a legtöbb kombájnos nem is sejti, hogy egy fokozottan védett földön fészkelő madárfajunk meglehetősen gyakran választja fészkelőhelyéül az őszi búzát. A hamvas rétihéja fiókái gyakran még nem tudnak repülni, az aratás kezdetekor, ezért a kombájn kaszái könnyen elpusztíthatják a teljes fészekaljat.


Fotó: Fatér Imre

Hazánkban mintegy 100-200 hamvas rétihéja pár költ. Klasszikus élőhelyei a turjánvidék, de jelentős számban megtelepszik mezőgazdasági területeken is, főleg ott, ahol még vannak gyepek is.


Fotó: Lothar Lang

Az 1-5 fióka többnyire július végén válik röpképessé.


Fotó: Fatér Imre

A ritka madárfaj mentését a nemzeti parkok szakemberei mellett az MME munkatársai végzik, de bárki segíthet, aki kedvet érez az önkéntes természetvédelmi munkához. A fészkek felderítéséhez és védelméhez összeállított útmutatót innen letöltheti.

Ne feledje, Ön is hozzájárulhat a fiókák mentéséhez, már csupán azzal is, ha megfigyeléseiről, adatairól, beszámol a hamvas rétihéja védelmét irányító kollégánknak:

Fatér Imre
06-30-4456-856
06-36-441-020
fater.imre@axelero.hu
fater.imre@pr.hu


További információ:
Segédlet a fészkek megtalálásához és a védelmi munkához

Kapcsolódó hírek

Hím cigánycsuk (Fotó: Panyik Norbert)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rajzpályázatot hirdet „Mezők éber őre, a cigánycsuk” címmel óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban.

A 2021. év fajai (Fotók: MME archívum, Vadonleső, MHT, MMT, OEE)

Összegyűjtöttük a 2021. év megválasztott élőlényeit: madár, kétéltű, emlős, rovar, hal, gomba, fa, vadvirág.

Fecskefészkek engedélyezett eltávolítása, fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele és lombfakadás előtti fakivágás – a települések három leggyakoribb, évről évre ismétlődő természetvédelmi problémája (Fotók: Orbán Zoltán)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy a költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amik áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.