Megindult az aratás - veszélyben a hamvas rétihéják

A földön fészkelő hamvas rétihéja fészekalja gyakran esik áldozatul a kombájn kaszáinak, mert a fiókák még nem röpképesek az aratás kezdetekor. Segítse Ön is a védelmi munkát!


Fotó: Fatér Imre

Érik a gabona és már meg is kezdődött az év legnagyobb mezőgazdasági munkája, az aratás. Minden bizonnyal a legtöbb kombájnos nem is sejti, hogy egy fokozottan védett földön fészkelő madárfajunk meglehetősen gyakran választja fészkelőhelyéül az őszi búzát. A hamvas rétihéja fiókái gyakran még nem tudnak repülni, az aratás kezdetekor, ezért a kombájn kaszái könnyen elpusztíthatják a teljes fészekaljat.


Fotó: Fatér Imre

Hazánkban mintegy 100-200 hamvas rétihéja pár költ. Klasszikus élőhelyei a turjánvidék, de jelentős számban megtelepszik mezőgazdasági területeken is, főleg ott, ahol még vannak gyepek is.


Fotó: Lothar Lang

Az 1-5 fióka többnyire július végén válik röpképessé.


Fotó: Fatér Imre

A ritka madárfaj mentését a nemzeti parkok szakemberei mellett az MME munkatársai végzik, de bárki segíthet, aki kedvet érez az önkéntes természetvédelmi munkához. A fészkek felderítéséhez és védelméhez összeállított útmutatót innen letöltheti.

Ne feledje, Ön is hozzájárulhat a fiókák mentéséhez, már csupán azzal is, ha megfigyeléseiről, adatairól, beszámol a hamvas rétihéja védelmét irányító kollégánknak:

Fatér Imre
06-30-4456-856
06-36-441-020
fater.imre@axelero.hu
fater.imre@pr.hu


További információ:
Segédlet a fészkek megtalálásához és a védelmi munkához

Kapcsolódó hírek

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország levelet intézett Nagy István agrárminiszterhez és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez a vagyontörvény módosítása ügyében.