Megindult az aratás - veszélyben a hamvas rétihéják

A földön fészkelő hamvas rétihéja fészekalja gyakran esik áldozatul a kombájn kaszáinak, mert a fiókák még nem röpképesek az aratás kezdetekor. Segítse Ön is a védelmi munkát!


Fotó: Fatér Imre

Érik a gabona és már meg is kezdődött az év legnagyobb mezőgazdasági munkája, az aratás. Minden bizonnyal a legtöbb kombájnos nem is sejti, hogy egy fokozottan védett földön fészkelő madárfajunk meglehetősen gyakran választja fészkelőhelyéül az őszi búzát. A hamvas rétihéja fiókái gyakran még nem tudnak repülni, az aratás kezdetekor, ezért a kombájn kaszái könnyen elpusztíthatják a teljes fészekaljat.


Fotó: Fatér Imre

Hazánkban mintegy 100-200 hamvas rétihéja pár költ. Klasszikus élőhelyei a turjánvidék, de jelentős számban megtelepszik mezőgazdasági területeken is, főleg ott, ahol még vannak gyepek is.


Fotó: Lothar Lang

Az 1-5 fióka többnyire július végén válik röpképessé.


Fotó: Fatér Imre

A ritka madárfaj mentését a nemzeti parkok szakemberei mellett az MME munkatársai végzik, de bárki segíthet, aki kedvet érez az önkéntes természetvédelmi munkához. A fészkek felderítéséhez és védelméhez összeállított útmutatót innen letöltheti.

Ne feledje, Ön is hozzájárulhat a fiókák mentéséhez, már csupán azzal is, ha megfigyeléseiről, adatairól, beszámol a hamvas rétihéja védelmét irányító kollégánknak:

Fatér Imre
06-30-4456-856
06-36-441-020
fater.imre@axelero.hu
fater.imre@pr.hu


További információ:
Segédlet a fészkek megtalálásához és a védelmi munkához

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.