Megindult az aratás - veszélyben a hamvas rétihéják

A földön fészkelő hamvas rétihéja fészekalja gyakran esik áldozatul a kombájn kaszáinak, mert a fiókák még nem röpképesek az aratás kezdetekor. Segítse Ön is a védelmi munkát!


Fotó: Fatér Imre

Érik a gabona és már meg is kezdődött az év legnagyobb mezőgazdasági munkája, az aratás. Minden bizonnyal a legtöbb kombájnos nem is sejti, hogy egy fokozottan védett földön fészkelő madárfajunk meglehetősen gyakran választja fészkelőhelyéül az őszi búzát. A hamvas rétihéja fiókái gyakran még nem tudnak repülni, az aratás kezdetekor, ezért a kombájn kaszái könnyen elpusztíthatják a teljes fészekaljat.


Fotó: Fatér Imre

Hazánkban mintegy 100-200 hamvas rétihéja pár költ. Klasszikus élőhelyei a turjánvidék, de jelentős számban megtelepszik mezőgazdasági területeken is, főleg ott, ahol még vannak gyepek is.


Fotó: Lothar Lang

Az 1-5 fióka többnyire július végén válik röpképessé.


Fotó: Fatér Imre

A ritka madárfaj mentését a nemzeti parkok szakemberei mellett az MME munkatársai végzik, de bárki segíthet, aki kedvet érez az önkéntes természetvédelmi munkához. A fészkek felderítéséhez és védelméhez összeállított útmutatót innen letöltheti.

Ne feledje, Ön is hozzájárulhat a fiókák mentéséhez, már csupán azzal is, ha megfigyeléseiről, adatairól, beszámol a hamvas rétihéja védelmét irányító kollégánknak:

Fatér Imre
06-30-4456-856
06-36-441-020
fater.imre@axelero.hu
fater.imre@pr.hu


További információ:
Segédlet a fészkek megtalálásához és a védelmi munkához

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.