Megjelent a Digitális fotózás műhelytitkai kezdőknek c. könyv harmadik kiadása

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szíves figyelmébe ajánlja tagjainak, önkénteseinek, a kirándulás, madármegfigyelés - és fotózás szerelmeseinek a könyvet, amiben az olvasók egyesületünkkel is találkozhatnak.

 

A Rainbow-Slide Kiadó népszerű sorozata a ma már bárki számára elérhető digitális fényképezés különböző területeivel, köztük a természetfotózás műhelytitkaival is foglalkozik. Ahhoz, hogy a lehetőség maximumáig ki tudjuk használni gépünk és felszerelésünk tudását, szép képeket tudjunk készíteni, ismernünk kell a fény elektronikus leképezésének szabályait, a sokat emlegetett CCD működését, és az sem árt, ha kiigazodunk a hirdetésekben lépten nyomon hangsúlyozott megapixelek és megabite-ok között. A könyv 9 fejezete és a kislexikon a különböző technikai területeken segíti az eligazodást.

Digitális géptípusok

Kis túlzással kijelenthető, hogy a vágyott, elképzelt felvétel elkészítése a szaküzletben, a fényképezőgép és a kiegészítőkmegvásárlásával kezdődik. Ezt a pénztárcánk nyújtotta lehetőségek mellett elsősorban az befolyásolja, hogy mit és milyen körülmények között szeretnénk lencsevégre kapni. A megfelelő gép megválasztásával sok csalódástól és felesleges pénzkidobástól kímélhetjük meg magunkat, ebben segít az első fejezet.

Objektívek

Aki már "ellőtt" néhány száz képet, akár filmes, akár digitális géppel, az tudja, hogy a kép minőségét alapvetően masinánk "szeme", az objektív határozza meg. A kép tárgyára történő digitális közelítés (zoom) ma még nem képes előállítani a lencsék által optikai (fizikai) úton elért élességet és kontrasztot. Ezért nem szabad bedőlnünk a jól hangzó digitális szuperzooom ígéreteknek, figyelni kell az optikára is. Sajnos a minőség a fényképezésben is pénzbe kerül, egy tűéles képet a gép érzékelőjére varázsoló teleobjektív már millió forintos beruházást is igényelhet. Nem mindegy tehát, hogy menniyre gondoljuk át igényeinket és lehetőségeinket.

Beállítások

A jó minőségű fotó felszerelés még korántsem szavatolja a jó vagy kiváló képek elkészítését. Ha a gombot megnyomó fotós nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel és valamelyes rutinnal, könnyen előfordulhat, hogy a gépe és optikája nyújtotta lehetőségek töredékét sem tudja kiaknázni. Ezért nagyon fontos, hogy megismerkedjünk az LCD kijelzőn, a gép menüpontjaiban megjelenő, gyakran kínaiul hangzó fogalmakkal, beállítási lehetőségekkel. Szerencsére ezek elsajátítása nem ördöngősség, néhány óra és néhány tucat próbafelvétel elkészítésével bárki megszerezheti a kellő jártasságot. A digitális technikának köszönhetően ennek ma már nincs pénzügyi vonatkozása, nem úgy, mint a filmes korszakban, amikor egy-egy tekercs film vagy dia árán szerezhettünk csak tapasztalatokat.

Trükkök

Ez a fejezet a mindannyiunk által elkövetett típushibák, és ezek elkerülésének bemutatásával válik igazán felhasználóbarát kézikönyvvé. Az élesség, a képek szín- és megvilágításhelyessége, a zár és rekesz beállításai vagy éppen a téma bemozdulásval (elmosódásával) elérhető művészi hatás olyan apró fogások alkalmazásán múlik, amit ebből a fejezetből bárki megtanulhat.

Fotótémák

A fényképezés, akár amatőr, akár professzionális szinten űzzük is, egy nagyon sokrétű tevékenység, témáit tekintve annyi lehetőséget kínál, mint amilyen változatos a bennünket körülvevő világ. Vannak, akik tájat, állatokat, madarakat vagy éppen villámokat fényképeznek szívesen, sokakat viszont az ember, a települések, az épületek ragadnak meg. Fontos, hogy tisztázzuk magunkban saját érdeklődési területünket, mert ez alapvetően befolyásolja a számunkra szükséges felszerelés kiválasztását (lásd az első két fejezetet).

Gyakorlati tanácsok

Ez a rész a Trükkök fejezet folytatásaként nem csak további típushibák elkerüléséhez nyújt ötleteket, de megválaszol számos olyan kérdést, ami bármelyikünket érinthet, s amit mások hibáiból tanulva el tudunk kerülni. Az egyik legfontosabb üzenete, tanácsa a fejeztenek az állványhasználatra vonatkozik, ami bármely géptípus esetén jó hatással van a képminőségre.

Ebben a részben kapott helyet az MME bemutatása és egyben felhívása, mely szerint várunk minden érdeklődőt programjainkon, rendezvényeinken, s várjuk továbbá az érdekes "állatos" témákról, programokról készített felvételeket a Madártávlat és a honlap oldalaira.

Képfeldolgozás

A digitális fényképezés legnagyobb vívmánya, hogy az elkészült képeket a különböző számítzógépes programokkal átalakíthatjuk, a kisebb-nagyobb hibákat kijavíthatjuk vagy éppen művészi elképzeléseink szerint "elvarázsolhatjuk". Nem túlzás azt mondani, hogy az utólagos képfeldolgozás legalább olyan összetett, annyi tanulási és tapasztalási lehetőséget és területet kínál, mint maga a fényképezés.

Egyéb fontos teendők

Az utolsó tematikus fejezet, a Trükkök harmadik folytatásaként, a képek mentésével, a fényképezőgép és a csatlakoztatható eszközök (perifériák) közötti kommunikációval, fotóink projektoros bemutatásával foglalkozik.

Kislexikon

A betűrendes lexikon a legfontosabb kulcskérdések, fogalmak rövid összefoglalójával teszi még felhasználóbarátabbá a könyvet.

Az MME köszönetet mond a könyv magyar társszerzőjének, Enczi Zoltánnak, hogy lehetővé tette az egyesület bemutatkozását, a fotósok széles hazai bázisának megszólítását a könyv hasábjain!


További információ:
Megrendelés

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.